Nyheter

Herr / 19 januari 2023

VM med Valter, del 5

Sverige svarade för ett styrkebesked på onsdagskvällen när de besegrade Ungern med 37–28. Valter Chrintz såg många ljusglimtar i det svenska laget och ser med spänning fram emot fredagens möte med Island.

– Det blir jäkligt viktigt att Sverige orkar springa i 60 minuter, säger Chrintz. 

Valter Chrintz pekar ut de isländska niometersspelarna Gisli Kristjansson och Omar Ingi Magnusson som två spelare att hålla koll på:

– Sverige måste spela hårt mot dem och ge dem stryk. Det blir jäkligt viktigt att man orkar springa i 60 minuter. Gisli och Omar är fruktansvärt bra i duellspelet. Island har ett mycket bra lag med duktiga kanter. Men vi får se om de orkar 60 minuters handboll i Sveriges tempo, berättar Chrintz, som nu är tillbaka i Berlin för att fortsätta med sin rehab.

Avkast mellan Sverige och Island sker klockan 20.30 i Scandinavium på fredagskvällen.

Vad drar du för slutsatser av Sveriges niomålsseger mot Ungern? 

– De visar att de är redo för de bättre lagen nu. Det är jäkligt skönt att se Sverige vinna så stort mot ett bra Ungern. Bakåt löste man uppgifterna med Ungerns mittsexor på ett bra sätt. Palicka gjorde en bra match i 60 minuter och Sverige sprang på allt.

Vilken spelare stack ut i dina ögon?

– Det är svårt att inte säga Hampus Wanne där. Nio mål och hög skottprocent. Han var jäkligt säker i läget. Men Albin Lagergren gjorde det också bra. Han gick flera gånger i hålet mellan Ungerns etta och tvåa. Felix Claar och Eric Johansson gjorde exakt det de skulle göra. Det var verkligen en laginsats från Sverige.

Vilka fällor finns det för Sverige att gå in i på fredag?

– Det är väl att man kommer in i Islands tempo. De spelar också en snabb handboll. Men eftersom de inte har samma bredd som Sverige kommer de nog vilja dra ner på tempot när spelarna blir lite trötta. Då gäller det för Sverige att fortsätta trycka. Som sagt blir det jäkligt viktigt att man orkar göra jobbet bakåt mot Islands nyckelspelare på nio meter.

Valters VM-spaning: 

– Det är lite upp till bevis för Balkan-lagen nu. Igår onsdag förlorade Montenegro mot Frankrike med elva bollar. I kväll är det Serbien och Kroatiens tur att kliva in i huvudrundan. De möter Norge respektive Danmark. Jag tror Serbiens match mot Norge blir bra. Serbien har fått tillbaka sin förstamålvakt och min lagkamrat i Füchse Berlin, Dejan Milosavljev. Han kommer nog spela en avgörande roll. Kroatien lär få det svårare mot Danmark. Jag tycker också att Serbien är bättre än Kroatien på att dra ner tempot och få matchen dit de vill. Sen ska man komma ihåg att det kroatiska laget dras med många skador. Man ska nog inte dra allt för stora växlar av deras resultat hittills, även om de förlorade lite väl stort mot Egypten i gruppspelet kan jag tycka. Men sammantaget har Balkan-lagen inte riktigt levt upp förväntningarna.

Text: Olof Thyrelius Ericson