Nyheter

Herr / 21 januari 2023

VM med Valter, del 6

Sverige går som tåget i hemma-VM. Under fredagen besegrades ett upphaussat Island med 30–25. En mycket imponerande bedrift enligt Valter Chrintz. 

– Alla drog sitt strå till stacken. Sverige gjorde en otroligt bra match, säger högersexan i den sjätte delen av ”VM med Valter”. 

Glenn Solbergs Sverige är klara för kvartsfinal. Det står klart efter fredagens femmålsseger mot Island. Tack vare bländande målvaktspel samt kliniskt skytte lyckades Sverige avgöra prestigemötet med fem minuter kvar att spela.

Enligt Valter Chrintz var det Sveriges bredd som fällde avgörandet.

– Alla drog sitt strå till stacken. Sverige gjorde en otroligt bra match. Det är extremt imponerande att kunna prestera så bra, inför en sån stor kuliss, och vinna i slutet med rätt så bekväma siffror. Det är jävligt starkt, konstaterar Chrintz som likt alla andra i Scandinavium och framför tv-apparaterna imponerades av Andreas Palicka.

– Han var glödhet. Man ser verkligen hur mycket han brinner för att spela för det svenska landslaget. Det är helt sinnessjukt hur han räddar lägen som är hundraprocentiga. Det ska inte gå. Som tur är har jag inte mött honom så många gånger och råkat ut för någon av hans karate-räddningar. Man är jäkligt glad att han spelar i det svenska landslaget. Jag tycker Sverige har tre bra målvakter i VM-truppen har alla har sin särskilda målvaktsstil.

Palicka tillhör den äldre stommen i landslaget. Sett till alla 18 spelare i VM-truppen har Sverige en jämn åldersstruktur. Den årskull med flest bidrag är 1995-kullen (Oscar Bergendahl, Tobias Thulin, Lucas Pellas och Jonathan Carlsbogård).

– Det visar att sättet som man jobbar på nu runt om i Sverige fungerar väldigt bra. Det slussas alltid upp en-två supertalanger från varje kull känns det som. Nu är Eric Johansson ensam 00:a i laget, men där bakom finns Fabian Norsten som gör det grymt bra i Gummersbach samt många andra duktiga spelare, berättar Chrintz som också tillhör 00-kullen.

– Jag tror att det svenska landslaget kommer hålla en hög nivå över lång tid. Just nu är bredden enorm – både i VM-truppen och bland de som inte tog plats, berättar Chrintz.

Det är fyra lag som Sverige kan ställas mot i kvartsfinal på onsdag i Stockholm: Danmark, Egypten, Kroatien och Bahrain. De avslutar huvudrundan i Malmö på måndag.

– Danmark, Egypten och Kroatien har absolut kapacitet att slå Sverige. Men om Sverige spelar så som de gör just nu blir det otroligt svårt.

Valters VM-spaning:

– Jag har hetsat mina tyska lagkamrater här i Berlin rätt så mycket inför kvällens match mellan Tyskland och Nederländerna. Det är verkligen en 50/50-match. Det ska bli spännande att se om Luc Steins kan hålla energin uppe hela matchen samt Juri Knorrs samspel med Johannes Golla. Oavsett blir Nederländerna-Tyskland utan tvekan kvällens höjdpunkt.

Text: Olof Thyrelius Ericson