Nyheter

Herr / 24 januari 2023

VM med Valter, del 7

VM har nått utslagsfasen och åtta lag återstår i jakten på guldet. Valter Chrintz ger sin syn på samtliga kvartsfinaler och vad som talar för respektive lag. 

Onsdagens kvartsfinaler spelas i två orter: Gdansk i Polen samt Stockholm i Sverige. I Gdansk möts Norge och Spanien samt Frankrike och Tyskland.

Först ut är mötet mellan obesegrade Norge och Spanien. De interna skytteligorna i lagen leds av Sander Sagosen respektive Alex Dujshebaev.

– Det är två bra spelare. Båda är bra på att välja rätt i anfallsspelet samtidigt som de är farliga på egen hand. Dujshebaev är en riktigt lurig spelare och ligger ofta på halvdistans från försvaret på nio meter. Sen finns det andra spelare också som har kapacitet att avgöra matchen.

Vad talar för Norge respektive Spanien?

– Norge kan vinna genom att spela sin snabba handboll. Spanien gillar inte det. Kan de få Spanien att springa i 60 minuter har de mycket vunnet. Spanien å andra sidan vill dra ner på tempot. Lyckas de med det kommer de att styra matchen. Sen har Spanien ett mer stabilt målvaktspar. Även om Norges Torbjørn Bergerud gjorde en bra match mot Tyskland tycker jag att Perez de Vargas och Corrales är snäppet vassare. Jag tror att Spanien tar det till slut.

Klockan 18.00 möts Norge och Spanien. Två och en halv timme senare spelas kvartsfinalen mellan Frankrike och Tyskland.

– Är det någon man ska lyfta fram i Tyskland är det mittnian Juri Knorr. Han gör många mål och assister samt lägger straffarna. Han styr verkligen Tysklands spel. I Frankrike ligger ansvaret på fler spelare, exempelvis Kentin Mahé, Dika Mem och Nedim Remili. Generellt är det fler spelare som sticker ut i Frankrike.

Vad talar för Frankrike respektive Tyskland? 

– Jag tror att Frankrike vinner. De har mer erfarenhet och större bredd. Tyskland kan vinna på sin fysik. Om de får en bra träff på de franska skyttarna kan de ha en chans. Man ska komma ihåg att Frankrike dras med mycket skador just nu.

Parallellt med matcherna i Gdansk spelas två kvartsfinaler i Tele2 Arena i Stockholm. Klockan 18.00 möts Danmark och Ungern och senare klockan 20.30 ställs Sverige mot Egypten.

– Mötet mellan Danmark och Ungern är den ojämnaste kvartsfinalen på förhand. Det mesta talar för Danmark i den matchen. Ungern hade det svårt mot Sveriges tempo, och även om Danmark inte trycker på samma sätt med hela sitt lag, har de Mathias Gidsel som kommer som en jävla raket efter avkasten. Det känns som att Danmark kommer att ha bra kontroll på den matchen.

Vad talar för Ungern?

– Isåfall att deras stora mittsexor lyckas skära av Danmarks försvar så det blir enkelt för Mate Lekai och de andra på nio meter att komma till bra lägen. Men alla i Ungern måste få en fullträff. Inte minst bakåt där de måste undvika att åka på massa utvisningar när Danmarks superduo Simon Pytlick och Mathias Gidsel kommer farandes.

Sist men inte minst möts hemmanationen Sverige och de regerande afrikanska mästarna Egypten.

– Det kommer bli en tuff match. Egypten är jäkligt fysiska och hårda. Yehia Elderaa är den som styr det mesta i Egypten. Han gör ofta en satsning mot högertvå och växlar upp Ali Zein som springer rakt in i treorna. De spelar ett tufft och rakt anfallsspel. Max Darj, Oscar Bergendahl och Sveriges treor överlag kommer att få en otroligt stor roll att spela imorgon. Det gäller att de är med på noterna när Egypten spelar anfallsspel.

Vad talar för Sverige?

– De har hemmaplan och är obesegrade till skillnad från Egypten. Sen har de jäkla bredd med bra spelare på alla positioner. Jag tror att Egyptens analytiker har ett extremt svårt jobb framför sig. Det är  närmast omöjligt att veta hur Sverige ska formera sitt lag på onsdag, vilket säkert är ett medvetet drag från Sveriges ledarstab. Egypten kanske har sina aningar, men kollar du på kantspelarna exempelvis är det nog lika bra att kolla på alla klipp. Det blir tufft för dem om de ska kolla på varje enskild spelare i Sverige. Som spelare kan du inte hantera hur mycket info som helst. Då finns risken att du börjar tänka på det i stället för att spela handboll.

Vilka tror du vinner?

– Jag hoppas och tror på Sverige såklart. Men det blir en utmaning för de svenska spelarna att orka stå emot varje gång egyptierna kommer i full fart.

Text: Olof Thyrelius Ericson