Nyheter

Herr / 28 januari 2023

VM med Valter, del 9

Igår förlorade Sverige VM-semifinalen mot Frankrike med 26–31. Nu väntar ytterligare en tuff uppgift – Spanien i en match om bronspengen. 

– Man hittar sällan lösningar på Spaniens anfallsspel, menar Valter Chrintz. 

På söndag avgörs det 28:e världsmästerskapet i handboll. Danmark och Frankrike möts i final, medan Sverige och Spanien gör upp om bronset. Två intressanta matcher, som ska spelas inför ett fullsatt Tele2 Arena. 

– Det kommer att bli jäkligt mäktigt, säger Valter Chrintz, som tidigare i höstas knäskadade sig och nu bevakar VM från sidlinjen. 

De blågula gulddrömmarna släcktes under fredagskvällen. Frankrike var numret för stort och vann semifinalen med 31–26. 

– Frankrike bjöd inte på mycket och fick matchen dit de ville. De kunde styra lite, medan Sverige inte fick det tempot som man ville ha. När Sverige väl hade chans att få lite flow i matchen så hände det alltid något. En onödig miss framåt eller en utvisning bakåt. Det var en tuff match mot ett fysiskt Frankrike, fortsätter Chrintz, som förstod de svenska spelarnas besvikelse efter slutsignal.

– Ja, jag förstår att de kände lite tomhet. Även om Frankrike är ett fruktansvärt bra lag, med mycket rutin och erfarenhet, vill man verkligen inte förlora en semifinal. Framför allt inte på hemmaplan. 

Sverige kan ta sin 13:onde VM-medalj på söndag. Totalt har hade blågula handbollsherrarna tagit fyra VM-guld, fyra VM-silver och VM-brons genom historien. 

– Det kommer att bli en tuff match. Spanien spelar väldigt långsamt och lurigt. Man hittar sällan lösningar på deras anfallsspel. Det som skiljer dem från Frankrike är att Spanien inte är lika kraftfulla eller fysiska. Men de kompenserar för det med fler avtal i anfallsspelet. 

Sveriges bronsmatch mot Spanien spelas klockan 18.00 i Stockholm. Klockan 21.00 möts sedan Danmark och Frankrike i VM-final. 

Vilka tror du vinner VM-finalen mellan Danmark och Frankrike?

– Jag tror att Danmark vinner. De har tre niometersspelare i Mathias Gidsel, Simon Pytlick och Mikkel Hansen som är fruktansvärt bra. De kan alla göra sin gubbe och spela vidare, vilket gör att dem löser upp knutarna mot de flesta försvar. Sen har Danmark Niklas Landin också. 

Text: Olof Thyrelius Ericson