Nyheter

Herr | Landslaget / 20 januari 2021

Förbättringspotentialen stor enligt Aggefors

På onsdagskvällen inleder Sverige huvudrundan i VM med match mot Belarus. Enligt målvakten och födelsedagsbarnet Mikael Aggefors blir det en tuff uppgift.
– Det är ett bra handbollslag vi möter. Vi behöver återupprepa prestationen från i måndags, menar ”Agge” som firar sin 36-årsdag under onsdagen. 

Burväktaren Mikael Aggefors var en av de mest tongivande svenska spelarna i gruppfinalen mot Egypten. Tack vare sina räddningar i slutminuterna gav han Sverige ett lugn. Efter uddamålssegern lät inte hejaropen hemifrån vänta på sig.

– Jag vet inte hur många sms jag fick i mobilen. Men jag försöker svara på alla. Det är fantastiskt roligt, berättar Aggefors.

Var det svårt att somna?

– Ja, det brukar ta lite tid när man uppe i varv. Det ska duschas, ätas och snackas. Men det är kul.

Hur är stämningen i laget?

– Den är på topp såklart. De två första matcherna mot Nordmakedonien och Chile var väl inga värdemätare. Men segern mot Egypten gav oss ett litet kvitto. Det var skönt att vi presterade på den nivån.

Vad vill du lyfta fram från måndagens laginsats?

– Det är svårt att inte nämna försvaret. Det var imponerande att vi löste deras anfallsspel i 60 minuter. Grabbarna orkade stå emot. Vi gjorde det vi hade pratat om.

Hur tacksam är man som målvakt i de lägena?

– Såklart blir saker och ting lite lättare med ett sådant försvar. Deras anfallsspel mattades av ju längre matchen led mot sitt slut.

Hur stort är det att fälla hemmanationen i ett VM?

– Ja, det är lite svårt att säga. Egypten har ett bra lag på pappret men vi får se i huvudrundan var vi och de står någonstans.

Mikael Aggefors inledde handbollskarriären i moderklubben IFK Tumba. Sommaren 2009 lämnade han Stockholm för spel i toppklubben och det nyblivna mästarlaget Alingsås HK. Totalt blev det sju säsonger för ”Agge” i AHK och ett SM-guld.

– Åren i Alingsås betydde jättemycket för min utveckling. Jag gjorde sju raka säsonger i elitserien och spelade slutspel varje år. Jag byggde upp en bra grund i mitt spel.

2016 flyttade Aggefors till danska Ålborg där han än idag spelar. Nyligen förlängde han sitt kontrakt till 2023.

– Det var en viktig flytt att göra. Den danska ligan är snäppet bättre än den svenska. Vi har vunnit det danska mästerskapet tre gånger vilket gör att vi har spelat Champions League vid tre tillfällen. Alla resor, hotellnätter och bokningar har gett erfarenhet och rutin. Det ger ett litet lugn till bubblan här i Kairo.

På onsdag kväll spelar ni mot Belarus. Hur bedömer du motståndet?

– Bra fråga. Vi såg precis lite video. De har en bra förstauppställning men kanske inte någon jättebredd. Jag hoppas att vi håller ett högt tempo över 60 minuter. Det är ett bra handbollslag vi möter. Vi behöver återupprepa prestationen från i måndags.

Hur stor är förbättringspotentialen i laget?

– Självklart finns det saker att förbättra. Vi har sprungit en del men kanske inte gjort jättemånga kontringsmål. Det viktigaste är ändå att vi får till försvaret som mot Egypten. Då kan det räcka långt.

Finns det någon risk att ni svävar iväg efter gruppsegern?

– Nja, det vete tusan. Vi har en stor tro på det vi gör. Hade vi förlorat med tio mål hade det varit mer stressat.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån