Nyheter

Landslaget / 28 augusti 2016

Fredrik Rapp ny ordförande i Svenska Handbollförbundet

Fredrik Rapp, Lidingö, valdes på söndagen till ny ordförande i Svenska Handbollförbund efter Hans Vestberg som avgick efter åtta år eftersom han blivit vald till ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), ett uppdrag som inte är förenligt med att samtidigt vara ordförande i ett specialidrottsförbund.

• • •

Hans Vestberg hyllades för sina insatser för Svensk Handboll och valdes av en enhällig förbundsstämma till hedersordförande. Hans Vestberg tackade för åtta fantastiska år och skriver i verksamhetsberättelsen att ”det har varit en ynnest och ett privilegium att ha lett förbundets verksamhet under dessa lyckosamma år och jag har hela tiden känt mig både hedrad och stolt.”Hans slutord: ”Tack alla handbollsvänner för att jag har fått vara er förbundsordförande under åtta härliga år, och för det enorma och fantastiska stöd ni på olika sätt visat vår sport. Jag kommer att sakna er.”
Fredrik Rapp sade i sitt första anförande som förbundsordförande att svensk handboll har en bra plattform att ”stå på” och nu skall vi arbeta vidare på den och förbättra organisationen för att tillfredställa de olika behoven som finns ute i distrikten, där variationerna är stora.
Förbundets nye ordförande Fredrik Rapp är 44 år och bördig från Jönköping där han som ung grabb spelade handboll för IK Tord. Familjen flyttade så småningom upp till Stockholm och där blev det handbollsspel i anrika SoIK Hellas och Skuru IK.
Han är gift med tidigare landslagskaptenen Anna Ljungdahl som under åren 1994–2005 spelade 158 landskamper. De är bosatta på Lidingö och har två döttrar, Sofie och Matilda som självklart också spelar handboll i Lidingö SK där pappa och mamma är ungdomsledare.
Fredrik Rapp är civilekonom och vd för det familjeägda investmentbolaget Pomona-gruppen som utvecklar bolag i olika branscher. Han är också ordförande i två börsnoterade företag och har ledande befattningar i ett antal företag inom Pomona-gruppen.
Han har inom handbollsvärlden bland annat under åren 2007 till 2014 varit ordförande för elitorganisationen Svensk Elithandboll Dam, och har också varit ordförande för Svensk Elithandboll AB som arrangerat SM-finalerna sedan 2005. Fredrik Rapp är för närvarande ordförande för Svenska Handbollförbundets dotterbolag Handbolls-EM 2016 i Sverige AB som genomför EM för damer 4–18 december i Stockholm, Kristianstad, Malmö, Helsingborg och Göteborg.
I övrigt omvaldes Lena Runströmer, Sollentuna, och Sara Holmgren, Kristianstad, till ledamöter för ytterligare två år och Per-Olof Lind, Ystad, nyvaldes för samma period.
Per Olof Lind är 61 år och civilingenjör och VD för Trimar Retail AB, gift och har fem barn. Han är bosatt i Ystad där han tidigare varit ordförande i Ystads IF. Han är ledamot av liganämnden, arenagruppen och Svensk Elithandbolls (SEH) styrelse. Han ersätter Robert Wedberg som tackat nej till omval på grund av ändrade arbetsförhållanden.
Omval blev det också för revisorerna Göran Neckmar, Malmö, och Lars Wicander, Åkersberga, för ett år liksom för deras  respektive ersättare Martin Henriksson, Bjärred, och Catherine Wicander, Åkersberga.
Bilden: Fredrik Rapp, ny ordförande i Svenska Handbollförbundet. Foto: Viktor Ljungström.