Nyheter

Landslaget | U-landslag / 3 juli 2019

U17-herrarna gjorde jobbet

European Open rullade vidare på onsdagen och mot gruppjumbon Storbritannien handlade mycket om att hålla uppe koncentrationen. De svenska U17-herrarna utförde just det och lyckades vinna med 36–7.

• • •

Elliot Stenmalm ordnade Sveriges första mål i matchen och sedan gav Julian Sjögren Sverige ledningen. Dessförinnan hade Storbritannien lyckats göra matchens första mål, men svenskarna visade att de inte tänkte ge bort den här matchstarten. Vilket inte minst visades av att det tog sex minuter innan Sverige missade ett avslut.
– Vi tänkte ”ingen underskattning” och sedan var det bara att köra, förklarade lagets Anton Celander som totalt stod för fem mål i matchen.
Antalet uppställda anfall där det fanns möjligheter att testa olika kombinationer och varianter var lätträknade. För det mesta såg matchbilden ut som så att Storbritannien tog tid på sig i offensiven innan Sverige återerövrade bollen och direkt iscensatte en kontring. Inledningsvis gick bollen inte sällan ut till just Sjögren som var den spelare som fick bäst utdelning med sina sammanlagt sju fullträffar i matchen.
Love Olind Gruden kom in i målet efter de två första baklängesmålen och släppte sedan inte in något på de cirka 20 minuter han fick av halvleken. Det innebar såklart att det var en stor måldifferens när matchens första halva summerades, blågult ledde då med 19-2.
– Vi hade bestämt att målvakterna skulle byta efter två mål så att vi fick lite nerv i det, förklarade förbundskapten Tomas Axnér.
– Love stod i alla fall i 30 minuter och klarade det bra.
Nio minuter in i den andra halvleken fick Olind Gruden slutligen se en boll passera sig. Spelaren från Storbritannien fick stor yta ute i vänsterposition och fick dit bollen.
Framåt hamnade Anton Celander ofta i avslutslägen och gjorde det bra påhejad av en egen lite hejarklack som skapade stämning på Valhallas läktare. Även defensivt utmärkte han sig när från en central position sannerligen inte ville se någon ta sig förbi.
– Jag är inte helt nöjd med mig själv. Försvarsspelet är jag nöjd med men anfallsspelet kan jag fixa till, menade han.
– Skönt att ha dem och det ger självförtroende, sade han om de stöttande supportrarna.
Mot slutet fick britterna något bättre utdelning och slutresultatet skrevs till 36–7.
– Vi försökte fokusera på att träna några starter som vi inte jobbat med tidigare. Rent inlärningsmässigt motoriskt gav det säkert något att de fick springa igenom de här rörelserna, sade förbundskaptenen och pratade även om motståndet.
– Det är kul att de är här och vill utvecklas.
I den avslutande gruppspelsmatchen på onsdagskvällen väntar nu Tjeckien, vilket blir en gruppfinal.
– Där ska vi försöka ladda på lite. Vi måste komma upp i nivå för det kommer krävas att vi har en bra tändning i den matchen och att vi verkligen vill något, för Tjeckien är bra.
SVERIGE–STORBRITANNIEN 36–7 (19–2)
Sverige: Julian Sjögren 7, Anton Celander 5, Elliot Stenmalm 5, Malte Celander 5, Elias Hall 5, Axel Skoog 3, Marcus Lennernäs 3, Filip Eriksson 2, Albert Månsson 1.
Storbritannien: Joel Harrison 3, Samuel Dowling 2, Brandon Gregory 1, Joseph Trent 1.
Utvisningar, Sverige: 0 x 2 min. Storbritannien: 2 x 2 min.
Domare: Catalin Dinescu & Andrei Stanca, Rumänien.
Publik: 300 (Valhalla, Göteborg).
EUROPEAN OPEN, U17, GRUPP A
1 juli: 
Tjeckien–Schweiz 23–20
Luxemburg–Storbritannien 29–13
Sverige–Ryssland 28–21
Tjeckien–Storbritannien 44-8
Ryssland–Luxemburg 23-14
Sverige–Schweiz 29-13
2 juli: 
Ryssland–Tjeckien 19–26
Schweiz–Storbritannien 33–11
Sverige–Luxemburg 27–13
3 juli: 
Luxemburg–Tjeckien 15–21
Ryssland–Schweiz 20–20
Sverige–Storbritannien 36–7
Ryssland–Storbritannien (19.30)
Luxemburg–Schweiz (19.45)
4–5 juli:Placeringsmatcher
Livestreaming
Matcher, tabeller, resutat
Text: Erik Malmqvist
Foto: Karin Celander