Nyheter

Herr | Landslaget / 5 januari 2020

Uddamålsseger mot Egypten

Trots underläge i stora delar av matchen lyckades Sverige besegra Egypten i den första av två vänskapsmatcher inför hemma-EM. Slutresultatet skrevs 28–27 efter att Linus Arnesson gjort det matchavgörande målet.
– Vi kämpade till oss segern idag. Det var skönt att få ett kvitto var vi står någonstans, sade förbundskapten Kristján Andrésson till TV10. 

Efter fem träningar tillsammans var det på trettondagsafton dags för den första träningsmatchen inför EM på hemmaplan. Sverige kom till spel mot Egypten utan Kim Ekdahl Du Rietz och Albin Lagergren som saknades på grund av sjukdom och lättare skada.

– Vi fick möjlighet att testa andra saker i vårt spel. Kim och Albin är viktiga tvåvägsspelare så idag fick vi chansen att testa andra i de rollerna, sade Kristján Andrésson efter slutsignal till TV10.

Egypten bjöd på genomgående tufft motstånd. Gästerna tog för sig från första minut och skapade en hel del oreda i det svenska försvarsspelet. Halvtidsresultatet skrevs 16–14 till Egypten som överraskande var det bättre laget i första halvlek.

– Det är inte helt hundra bakåt. Vi har inte haft så många träningar än. Men jag tycker det funkade bättre efter första kvarten. De lyckades trycka ner oss och var fysiska i sin andra fas. Det gäller att vi möter upp bättre i andra halvlek och hjälper varandra mer, sade Jesper Nielsen i halvtidsvilan.

Anfallsmässigt i första halvlek var det främst Jim Gottfridsson och Daniel Pettersson som bjöd den ungdomliga publiken i Kinnarps Arena på underhållande handboll. Gottfridsson hittade ofta Pettersson som kontrade in ett par viktiga reduceringsmål.

Bättre skulle det bli i andra halvlek. Mikael Appelgren hoppade in mellan stolparna och stod för en väl genomförd målvaktsinsats. Framåt klev Lukas Nilsson fram och smällde in fem mål totalt under kvällen.

– Vi spelade rätt långsamt i början. Sedan hittade vi varandra och fick bättre flyt framåt. Men vi ska fortsätta slipa på försvarsspelet till EM-premiären. Vi hittade inte riktigt djupet idag. Vi får ta med oss att vi inte slutade jobba, summerade Nilsson till TV10 efter slutsignal.

– Vi måste kolla på vårt försvarsspel och trycka bättre i andra fas. De här matcherna är jätteviktiga för att komma väl förberedda till premiären, fortsatte han.

Trots en blågul uppryckning lyckades Egypten streta emot och hålla jämna steg i målprotokollet. Det var inte förrän när slutsignalen gick som Sverige kunde andas ut och fira segern. Linus Arnesson blev matchhjälte när han fastställde slutresultatet 28–27 på ett genombrott.

– Linus gjorde det fint som högernia och högertvåa idag. Även Lukas Nilsson, Mikael Appelgren och Daniel Pettersson var bra idag, sade förbundskapten Andrésson.

På tisdag väntar returmöte och ett sista genrep inför det stundande Europamästerskapet. 19.00 är det avkast mellan Sverige och Egypten i Estrad Alingsås.

– Jag tycker i första halvek att vi var lite för glesa i vårt försvarsspel. Vi hittade inte djupet i mitten. Där har ni någonting att jobba vidare med och bli mer aggressiva, fortsatte Andrésson.

SVERIGE–EGYPTEN 28–27 (14–16)

Sverige: Lukas Nilsson 5, Daniel Pettersson 5, Andreas Nilsson 4, Jesper Nielsen 3, Linus Arnesson 3, Jim Gottfridsson 3, Lucas Pellas 2, Jerry Tollbring, Simon Jeppsson, Valter Chrintz.
Egypten: Ahmed Elahmar 7, Yahia Khaled 6, Mohammad Sanad 4, Ali Zein 3, Mohamed Mamdouh 3, Ahmed Khairy 2, Omar Elkawil 2.
Målutveckling: 1–2 (5 min), 3–4 (10 min), 6–7 (15 min), 7–9 (20 min), 11–13 (25 min), 14–16 (30 min), 17–17 (35 min), 19–20 (40 min), 21–22 (45 min), 23–23 (50 min), 25–25 (55 min), 28–27 (60 min).
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Egypten: 2 x 2 min.
Domare: Bogdan Nicolae Stark & Romeo Mihai Stefan, Rumänien.
Publik: 7 000 (Kinnarps Arena, Jönköping).

KOMMANDE MATCHER 

7 januari: Egypten (Estrad Alingsås, 19.00)
10 januari: Schweiz (EM, Scandinavium, 20.30)
12 januari: Slovenien (EM, Scandinavium, 18.15)
14 januari: Polen (EM, Scandinavium, 20.30)

GRUPPER & SPELSCHEMA I EM

Klicka här

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån