Nyheter

Landslaget / 15 januari 2023

VM med Valter, del 3

Gruppspelet i VM har nått halvvägs och Sverige har genom två raka segrar redan säkrat avancemang till huvudrundan. Desto mer spänning är det i grupp D i Kristianstad, där favoriterna Island föll skrällartat mot Ungern. 

– Det resultatet såg jag inte komma, säger Valter Chrintz i den tredje delen av ”VM med Valter”. 

Sverige hade inga större bekymmer att tillryggalägga Kap Verde på lördagskvällen i Scandinavium. Inför ännu en fantastisk hemmapublik vann Mikael Appelgren och kompani med 34–27 (19–8).

– Försvarsspelet var bra och ”Äpplet” gjorde en bra match i mål. Det var inget snack om saken, säger Valter Chrintz.

Efter slutsignal tyckte Sveriges mittnio Felix Claar att man inte ska dra för stora slutsatser av den blågula prestationen i andra halvlek. Kap Verde vann andra halvlek med 19–15 men kunde spela helt utan press.

– Jag håller med Felix. Sverige kanske drog ner lite i intensitet och Kap Verde spelade 7-6 i ungefär 30 minuter, vilket är svårt att försvara sig mot. Sveriges andra halvlek igår är ingenting som oroar mig. Man såg också att Kap Verdes spelare hade lite handbollskunnande. De är ett okej lag, menar Chrintz.

Den stora snackisen från lördagen var Ungerns tvåmålsseger mot Island (30–28). Trots att Ungern låg under i stora delar av matchen lyckades de repa mod och komma tillbaka.

– Jag såg det inte komma. Men Ungern är ett bra lag med en duktig tränare i Chema Rodriguez. Han vet hur man ska lösa det taktiska. Men för mig och de isländska supportrarna i Kristianstad kom Ungerns vändning som en chock.

Den ungerska målvakten Roland Mikler spikade igen kassen i grevens tid och tog bland annat tre skott från Islands duktige vänstersexa Bjarki Mar Elisson.

– Mikler är en målvakt med extremt mycket erfarenhet. Han är snabb och rätt så äcklig i sin målvaktsstil. Ibland kan han stå helt still. Det var imponerande av honom att stänga ner Island och Bjarki under slutminuterna.

Sverige spelar sin sista gruppspelsmatch på måndag kväll mot Uruguay. Avkast sker klockan 20.30 i Göteborg. Samtidigt ställs Portugal mot Ungern i en viktig match i Kristianstad. Lagen från grupp C och grupp D kommer sedan att korsas med varandra under nästa vecka.

Valters VM-spaning:

– Dagens matcher mellan Tyskland och Serbien samt Kroatien och USA blir spännande att följa. Mötet mellan USA och Kroatien (Kl. 20.30) kommer säkert sluta med en kroatisk seger. Men det blir spännande att se hur USA står sig mot ett av de bättre europeiska landslagen. Tyskland-Serbien (Kl. 18.00) blir nog lite jämnare. Det är många spelare i lagen som är vana vid att möta varandra. Tyskland tyckte jag såg riktigt bra ut i premiären mot Qatar. De är starka på alla positioner. Serbiens räddning kan bli att dra ner tempot.

Text: Olof Thyrelius Ericson