Nyheter

Ligalandslag / 25 oktober 2018

Åttamålsseger mot Japan för ligalandslaget

Det blev en klar seger för ligalandslaget när Japans A-landslag besegrades i den första av två träningslandskamper. Drygt 400 åskådare fanns på plats i Vikingahallen i Märsta och slutresultatet skrevs till 32–24 (14–14). Det var i andra halvlek som det blågula fick kontroll och kunde avgöra.

• • •

Att det vimlar av duktiga svenska handbollsspelare är ingen överraskning. Nu fick vi alla vara med om klasshandboll och Japan, som satsar hårt inför sitt sommar OS i Tokyo 2020 inledde väldigt piggt.
Publiken och framför allt de svenska spelarna fick vara med om två stycken japanare. Kul inramning och flera bra individuella prestationer från båda lagen bjöds det.
Sverige har dock tyngd i sitt grundspel och i kombination av bra kollektivt spel malde laget sönder Japan. Det märktes tydligt i den andra halvleken. Japan hade svårt att få stopp på rappa, kreativa och framför allt fysiska svenska spelare.
Emil Frend Öfors och Oliver Wigmark svarade för sex mål vardera. Totalt blev det tio olika svenska målgörare. I Japan kretsades deras spel mycket av Tokuda Shinnosuke, nio mål och mycket effektiv.
Före matchen kom Sveriges assisterande tränare, Mikael Franzén, upp till VIP-rummet och inför sponsorer berättade Mikael om sina tankar om en väntad matchbild.
– Vi vet egentligen väldigt lite om det japanska laget, men de spelar tradinionell nordiska handboll och har mycket fart i sitt spel, sa Franzén.
Mikael Franzén fick rätt och så länge laget orkade var de bra, men orken tog slut och Sverige avgjorde i andra halvleken och vann rättvist.
Coachen Dennis Sandberg var nöjd med med framför allt andra halvleken.
– I första halvleken gick vi med i deras tempo. Det gick undan och vi sprang med på precis allting, men i andra halvlek förstod vi att det går bra om vi står stilla också och låter dem komma till oss. Vi fick bättre koll bakåt och rann ifrån och vann, säger han.
– Många gjorde det riktigt bra i dag. Riktigt roligt att se Oliver Wigmark som gör sin första samling med ligalandslaget och går in och är hundraprocentig och gör sex mål i andra halvleken. Jack Thurin gjorde det också riktigt bra.
SVERIGE–JAPAN 32–24 (14–14)
Sverige: Oliver Wigmark 6, Emil Frend Öfors 6, Jack Thurin 5, Felix Claar 3, Alfred Jönsson 3, Hampus Henningsson 2, Alfred Ehn 2, Anton Lindskog 2, Jonas Samuelsson 2, Adam Löön.
Japan: Shinnosuke Tokuda 9, Jin Watanabe 4, Daisuke Miyazaki 3, Isamu Makino 3, Hiroki Shida 2, Kenya Kasahara, Tatsuki Yoshino, Yuto Agarie.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Japan: 2 x 2 min.
Domare: Emil Blanck & Martin Strand.
Publik: 402 (Vikingahallen, Märsta).
Text: Robert Zetterquist
Foto: Anders Lundgren
Bilden: IFK Skövdes Jack Thurin gjorde fem av de svenska målen när Japan besegrades med 32–24.