Nyheter

Ligalandslag / 23 oktober 2018

Ligalandslagets matcher sänds på webben

På torsdag och söndag ställs det svenska ligalandslaget mot Japan i dubbla landskamper i Märsta. Nu står det klart att båda sänds på www.svenskhandboll.se/play.

• • •

– Vi är glada över att vi först ut i vår långsiktiga satsning tillsammans med SolidSport kan presentera och livesända ligalandslagets två matcher mot Japan i vår nya kanal, säger Robert Wedberg, Svenska Handbollförbundet.
Svenska Handbollförbundet och SolidSport är överens om ett långvarigt samarbete gällande livesändningar. Och den första sändningen sker redan nu på torsdag när det svenska ligalandslaget möter Japan i Märsta.
– Väldigt roligt, nu får tittarna se de spelare som verkligen knackar på dörren till A-landslaget, säger coachen Dennis Sandberg.
Dubbellandskamperna mot Japan är den andra samlingen för det svenska ligalandslaget, som är en relativt färsk företeelse inom svensk handboll.
Landslagschefen Lasse Tjernberg utvecklar:
– Ligalandslaget är en del av de satsningar vi gör får att få en bredare topp och fler spelare som håller på landslagsnivå. För de spelare i elitserierna som inte tagit plats i A-landslaget direkt efter U-landslaget uppstår ett glapp när det gäller internationell matchning. Ligalandslagen möjliggör för oss att låta de största talangerna träna i landslagsmiljö och matchas mot internationellt motstånd.
Kristján Andrésson är förbundskapten för ligalandslaget, men det coachas av Dennis Sandberg och den senare är mycket nöjd med upplägget:
– Det här är något som funnits i norsk handboll i många år, där de också haft bra med pengar inom förbundet. Vi har fått bidrag för att dra igång detta nu och det är en jäkligt bra idé. Det finns inte en spelare som tackat nej, säger Sandberg.
– Vi har nya teman för varje samling. Det kan vara unga spelare, eller utländska spelare som vi vill titta på. Den här gången har vi samlat de spelare som verkligen knackar på dörren till A-landslaget. De som är allra närmast den trupp som Kristján Andrésson samlat i Malmö inför möten med Spanien och Österrike i EHF Euro Cup.
Vem av spelarna i ligalandslaget är närmast ett A-landslag i dag?
Emil Frend Öfors (bilden) är nära, säger Sandberg, och nämner även mittsexorna Oscar Bergendahl och Anton Lindskog.
Hur nyfiken är Andrésson på de båda landskamperna mot Japan i Märsta?
–  Jag är övertygad om att han kollar sändningarna på SolidSport när han får tid, säger Dennis Sandberg.
Japan gör en långsiktigt satsning och har sedan en tid tillbaka inlett förberedelserna inför OS på hemmaplan i Tokyo 2020, och kommer som ett led i detta till Sverige för att få möta europeiskt motstånd.
Landskamperna i Vikingahallen i Märsta spelas torsdag 25 oktober kl 19.00 och lördag 27 oktober klockan 16.00. Livesändningarna börjar 18.50 på torsdagen och 15.50 på lördagen och du hittar kanalen här på svenskhandboll.se/play.
Svenska Handbollförbundet och SolidSport är överens om ett avtal som sträcker sig över två år, med en option på ytterligare två år – och bland annat kommer både USM och SverigeCupen livesändas. Sändningar kommer även att bli tillgängliga i Telias – som är en delägande partner till SolidSport – utbud.
– Vi är glada över att vi först ut i vår långsiktiga satsning tillsammans med SolidSport kan presentera och livesända ligalandslagets två matcher mot Japan i vår nya kanal. Kanalen kommer att kunna tillgängliggöra handbollen mer och hjälpa oss att sprida den både på hemma- och bortaplan, säger Robert Wedberg, generalsekreterare i Svenska Handbollförbundet.
SolidSports vd Tobias Thalbäck är också nöjd med inledningen av samarbetet med Handbollförbundet.
– Tajmingen är ju perfekt och det här blir en flygande start på vårt samarbete med Handbollförbundet. Vi får nu se de talanger som vi på sikt kommer att få se i A-landslaget, och det rimmar väldigt väl med den tjänst SolidSport erbjuder.
LIGALANDSLAGETS MATCHER
25 oktober, 19.00: Japan, Vikingahallen, Märsta
27 oktober, 16.00: Japan, Vikingahallen, Märsta
Båda matcherna sänds på svenskhandboll.se/play
SVERIGES TRUPP
Målvakter:
Peter Johannesson, TBV Lemgo
Josip Cavar, Lugi HF
Vänstersex:
Emil Frend Öfors, HSG Wetzlar
Alfred Ehn, IFK Kristianstad
Mittsex:
Oscar Bergendahl, GOG
Anton Lindskog, HSG Wetzlar
Högersex: 
Jonas Samuelsson, Skanderborg Håndbold
Oliver Wigmark, Redbergslids IK
Vänsternio: 
Adam Lönn, HK Malmö
Jonathan Carlsbogård, TBV Lemgo
Mittnio: 
Felix Claar, Alingsås HK
Alfred Jönsson, Lugi HF
Högernio: 
Hampus Henningsson, Lugi HF
Jack Thurin, IFK Skövde
Foto: Bildbyrån