Nyheter

Ligalandslag / 14 oktober 2023

Ny förlust mot Norge för ligalandslaget

Även i veckans andra match mot det norska rekruttlandslaget blev det förlust för vårt ligalandslag. Lördagens möte med grannlandet slutade 30–25.

– De var klart starkare i dag, sammanfattade förbundskapten Frenne Båverud.

Det svenska ligalandslaget hade på lördagen förflyttat sig till Jotron Arena i Larvik för en ny match mot Norges rekruttlandslag. Siffrorna från veckans tidigare möte mellan lagen skrevs till 31–27 efter en positiv blågul insats – nu var förhoppningen att de ökade möjligheterna till förberedelse skulle bana väg för en ännu starkare prestation.

Bäst start på matchen fick ändå motståndarna som stack iväg med 3–0 innan Isabelle Andersson spräckte nollan för Sverige. Vid svenskt anfall gick många inspel till Sofia Hvenfelt som noterades för såväl ett par mål som fixad straff, men som helhet fanns det mer att önska av inledningen och vid underläge 3–8 efter drygt tio minuters spel begärde Frenne Båverud timeout.

– Vi var lite för avvaktande i försvarsspelet och generellt var vi lite passiva i både anfall och försvar. Vi fick inte till något tryck i starten, menade förbundskaptenen, som fick medhåll av målvakt Jenny Sandgren:

– Vi skulle ha behövt vara mer kompakta i försvaret i första halvlek. Där lät vi Norge springa över oss.

Sverige vaknade dock till efter det och kvitteringsmöjligheter skulle börja dyka upp efter att Frida Rosell sett till att dra ner det norska försprånget till endast en boll. Niometersspelaren som inför den här säsongen flyttade till franska ESBF Besancon tog även på sig rollen som spelfördelare när Jennifer Johansson utjämnade till 10–10 med lite mindre än fem minuter kvar till halvtidsvilan.

– Vi var starka och jobbade oss tillbaka utan att göra byten direkt. I det skedet fick vi bättre snurr på anfallsspelet och fick dem att göra lite misstag, sade Båverud.

– Sedan lyckades vi tyvärr inte behålla skärpan hela vägen in, utan åkte på lite för enkla mål bakåt som gjorde att de ledde med lite för mycket i paus.

Halvvägs in var ställningen 16–13 och Norge öppnade sedan även nästa halvlek övertygande. Femmålsövertaget återetablerades och även om det under en period verkade som att Sverige skulle lyckas med samma bedrift som i första, så räckte det inte riktigt hela vägen fram till någon kvittering den här gången.

– I andra halvlek var vi hyggligt med ett tag, men sakta men säkert tog de sig allt längre ifrån oss och under perioder hade vi svårt att göra mål på dem. Dels bytte de målvakt som plockade några bollar och dels var vi för stillastående där de då kunde straffa oss med kontringar. Även om vi försökte komma ikapp så bevakade de sedan matchen hela vägen in.

Resultatet i matchen skrevs slutligen till 30–25.

– Jag hade velat vara närmare att ta dem, men vi hade inte dagen. Jämfört med senast så var de lite förstärkta, samtidigt som vi bland annat hade fler tekniska misstag i dag. De var något bättre i den här matchen så jag tycker att vi borde ha varit med och slagits om segern senast, men i dag var de som sagt bättre.

Även Sandgren var inne på ett liknande spår:

– Över tid skulle jag säga att vi nog var lite skarpare i första matchen mot dem. Den här gången lade Norge in ett högre tryck där de både ville och lyckades springa ifrån oss. Annars var det ganska lika matchbilder i båda matcherna.

– Som helhet tycker jag ändå att de här dagarna har varit bra. Jag har inte varit med på många samlingar innan, så det har varit lärorikt och kul att lära känna alla. Sverige har många unga och lovande spelare så jag tycker att det är bra om vårt rekruttlandslag lever vidare.

För vikarierande förbundskapten Båverud innebar det här en ny erfarenhet där han tror att såväl han själv, som spelarna, har utvecklats.

– Alla har fått spela och fått chansen att möta bra motstånd. Jag tror att det har varit utbildande för alla, där våra Handbollsligan-spelare har ställts mot motståndare som huserar på en högre nivå, medan de i vårt lag som håller till på den högre nivån har fått gå i bräschen. För egen del har det också varit väldigt kul att vara vikarie och att få vara med så duktiga spelare, samtidigt hoppas jag att allt har gått bra för Jesper (Östlund, ordinarie förbundskapten för ligalandslaget) hemma, avslutade Båverud.

NORGES REKRUTTLANDSLAG–SVENSKA LIGALANDSLAGET 30–25 (16–13)

Norge: Live Rushfeldt Deila 6, Moa Gerda Högdahl Schönningsen 5, Kristin Venn 4, Ane Cecilie Högseth 3, Ragnhild Valle Dahl 2, Tuva Ulsaker Höve 2, Sara Berg 2, Marit Rösberg Jacobsen 2, Line Ellertsen 2, Celine Marie Solstad, Kristiane Knutsen.
Sverige: Frida Rosell 4, Isabelle Andersson 4, Jennifer Johansson 3, Wilma Matthijs Holmberg 3, Sofia Hvenfelt 3, Clara Peterson Bergsten 2, Malin Sandberg 2, Sara Johansson 2, Charité Mumbongo, Thea Stankiewicz.
Utvisningar, Norge: 3 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min

Text: Erik Malmqvist
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån