Nyheter

Övrigt / 1 juli 2020

EM-generalen förstärker Svenska Handbollslandslaget

Svensk handboll fortsätter att ha en uppställning i världsklass – såväl på som utanför planen. Krister Bergström, som var vd för herrarnas EM som avgjordes i Sverige i januari,  kliver nu in i en nyinrättad roll som affärsutvecklingschef för Svenska Handbollslandslaget AB. 

De svenska herrarna slutade sjua i EM på hemmaplan där Spanien försvarade sin mästartitel inför över 17 000 åskådare – nytt svenskt publikrekord i handboll – på Tele2 Arena i Stockholm. Mästerskapet, som delades med Norge och Österrike, blev en publiksuccé med de högsta siffrorna någonsin såväl för publik på plats som tv-tittare.

De svenska herr- och damlandslagen har slutat bland de åtta bästa lagen i de nio senaste VM- och EM-slutspelen och samtidigt har organisationen vid sidan av planen tagit stora kliv. Den kommersiella delen drivs sedan 2011 i ett eget bolag – Svenska Handbollslandslaget AB (SHLAB) – där tidigare landslagskaptenen Stefan Lövgren är vd.

Nu förstärks organisationen ytterligare då Krister Bergström kliver in som affärsutvecklingschef. Med rekryteringen av Bergström, som lett den svenska EM-organisationen de senaste åren, understryker SHLAB att bolaget vill driva och utveckla det kommersiella arbetet starkt framåt med idéer och inspiration från det moderna näringslivets sätt att arbeta.

Bergström har gedigen internationell erfarenhet från gamingindustrin långt innan den var etablerad i Sverige. Han har varit med om att börsintroducera bolag, arbetat med digitalisering i många år och har också jobbat som företagsledare i reseindustrin. På senare år har han alltmer tacklat de stora hållbarhetsfrågor som är relevanta och trängande i vår omvärld.

– Handbollen ska kunna visa att arrangemang och partnerskap grundas med moderna värderingar invävda i det löpande arbetet. Jag ser stora möjligheter att handbollen kan ta ansvar till exempel inom hållbarhetsarbetet, säger Bergström, som i sin idéarsenal även siktar på att SHLAB ska genomlysa och utvärdera handbollens roll och möjligheter inom e-sport i framtiden.

Stefan Lövgren, vd för SHLAB:

– Vi strävar alltid efter att leverera på topp både på och vid sidan av banan och därför känns det framåtlutat och rätt att få in Krister Bergström i vår organisation för att ge oss ytterligare möjligheter att utvecklas i rätt riktning affärsmässigt. Hans erfarenhet av såväl hållbarhetsfrågor och digitala lösningar kommer att betyda mycket för oss i vårt fortsatta arbete för att få mästerskap till Sverige, knyta till oss fler partners och framför allt tillsammans göra skillnad i samhället.

Text: Daniel Vandor