Nyheter

U-landslag / 12 augusti 2021

Äntligen mästerskap för U19-herrarna

En stor längtan har funnits hos det svenska U19-landslaget på herrsidan att få mäta sig i en internationell turnering igen. På torsdagen är tiden äntligen inne när europamästerskapet i Kroatien inleds.

De svenska U19-herrarna har landat i Kroatien inför europamästerskapet som sätts igång på torsdagskvällen. Förberedelserna har alltså nått sina absolut sista stadier där den gångna helgens Scandinavian Open Championship med tre matcher på schemat var en viktig erfarenhet enligt förbundskapten Jesper Östlund.

– De fem dagarna var oerhört värdefulla för oss och det var nyttigt att få träffas och få en tydlig plan för hur vi ska ta oss an mästerskapet. Spelmässigt tycker jag att vi har vissa saker att förbättra samtidigt som det fanns vissa saker som vi kommit lite längre med, berättade han.

I de tre förberedande matcherna blev det seger i samtliga och Sverige har som ambition att utöka den sviten när EM nu inleds.

– Vi vill gå så långt som möjligt och helst vara med och tävla om medaljerna. Sedan är det svårt att veta hur bra de andra lagen är, vi ska se till att ta en match i taget och göra vårt allra bästa. När vi lämnar mästerskapet ska vi känna att vi har gett allt.

För att det ska bli verklighet nämner förbundskaptenen bland annat vikten av ett fungerande grundspel.

– Dels behöver vi hålla oss hyfsat skadefria. Med sju matcher på elva dagar kommer det bli hög belastning. Det blir också viktigt att sätta försvars- och målvaktsspelet tidigt i turneringen och ha tydliga anfall så att vi slipper kontringar åt andra hållet.

Klockan 18:30 på torsdagskvällen står de svenska spelarna redo för öppningsmatchen i City Sports Hall Varazdin. På motsatt planhalva kommer spelare från Ungern att rada upp.

– De har ett storvuxet lag och väger nog lite mer i snitt per spelare än vad vi gör. Jag tror att vi kan vara lite smartare än dem och vinna på smartness och speed, menar Östlund som vet vilket budskap han ska förmedla till sina spelare:

– Nu handlar det om att gå ut och omfamna situationen. Killarna har väntat länge på det här och jag vill sprida en känsla av att det här ska bli kul och att vi ska gå ut och njuta.

U19-EM Kroatien

Datum: 12–22 augusti
Spelplats: Varazdin & Koprivnica, Kroatien
Grupp A: Island, Serbien, Slovenien, Italien
Grupp B: Sverige, Spanien, Ungern, Israel
Grupp C: Denmark, Tyskland, Norge, Ryssland
Grupp D: Kroatien, Frankrike, Portugal, Österrike
Sveriges gruppspelsmatcher:
12 augusti:
(18:30) Ungern Livesändning
13 augusti
(18:30) Israel Livesändning
15 augusti:

(18:30) Spanien Livesändning

Text: Erik Malmqvist
Foto: Nisse Nilsson