Nyheter

U-landslag / 9 oktober 2020

Även U20-herrarna möter Danmark dubbelt

I början av november samlas U20-landslaget för första gången sedan förra sommaren. 16 spelare åker med till danska Køge för dubbelmöten med de rödvita. 

– Det är ett angenämt problem att ta ut en trupp till det här landslaget, vi har en väldigt stark trupp att tillgå, säger förbundskaptenen Dennis Sandberg. 

Efter guldet i U18-EM 2018 blev det respass i åttondelsfinalen i U19-VM förra året. Nu är det dags för Dennis Sandberg att samla sitt landslag igen för att ladda inför det U20-EM som skulle spelats i somras, men som skjutits upp till i 7–17 januari då det ska avgöras i kroatiska Porec.

5–8 november samlas landslaget i danska Køge med matcher mot Danmark den 6 och 8 november. 16 spelare åker med, däribland tre debutanter i form av IFK Skövdes Herman Dyberg, IFK Kristianstads Albin Selin och HK Drott Halmstads Hugo Sivertsson.

– Vi hade ett lag i EM 2018 och ett annat i VM 2019, nu är det en blandning av de lagen plus ett par nya. Sen har vi många fler som kan bli aktuella till EM i januari, både de som är skadade nu eller som av andra skäl inte tagits med hit. Det är ett angenämt problem att ta ut en trupp till det här landslaget. Många av spelarna har viktiga roller och driver sina lag. Spelmässigt är flera av de här bland de absolut bästa i Handbollsligan, säger Sandberg.

Bland de 16 finns bland annat Ludvig Hallbäck från Ystads IF som är den som har det överlägset bästa målsnittet genom tiderna i de svenska U-landskagen (7,76 mål per match) samt Eric Johansson (Eskilstuna Guif) och Oskar Joelsson (Redbergslids IK) som båda bara är ett mål från att leda skytteligan i Handbollsligan.

– Framför allt ska det bli roligt att träffa alla killar igen och se den utveckling som många har haft. Till exempel var det ju två år sedan både Ludvig och Eric var med i landslaget. Det ska bli kul att få spela matcher igen och få se spelarnas glädje att få representera Sverige, säger Sandberg som till sin hjälp under dagarna i Danmark har förbundstränarna Toni Johansson och Kalle Andersson samt målvaktstränaren Patrik Karlsson.

U20-TRUPPEN TILL MATCHERNA MOT DANMARK 6 & 8 NOVEMBER

Matcher:
Fredag 6 november:
Danmark (Køge, 19.00)
Söndag 8 november: Danmark (Køge, 12.00)

Målvakter:
Kristian Zetterlund, Redbergslids IK, 23 U-landskamper/1 mål
Simon Möller, IK Sävehof, 16/0
Vänstersex:
Sebastian Spante, IK Sävehof, 10/17
Herman Dyberg, IFK Skövde, debutant
Mittsex:
Johan Palm, OV Helsingborg, 17/14
Jesper Jensen, IFK Skövde, 10/6
Högersex:
Isak Persson, Lugi HF, 20/54
Albin Selin, IFK Kristianstad, debutant
Vänsternio:
Oskar Joelsson, Redbergslids IK, 17/15
Eric Johansson, Eskilstuna Guif, 10/39
Mittnio:
Ludvig Hallbäck, Ystads IF, 17/132
William Andersson Moberg, Alingsås HK, 17/48
Viktor Ljungqvist, IFK Skövde, 15/40
Casper Käll, Lugi HF, 9/15
Högernio:
Emil Berlin, IK Sävehof, 17/28
Hugo Sivertsson, HK Drott Halmstad, debutant

Text: Daniel Vandor