Nyheter

U-landslag / 29 juli 2018

Danmark ryckte ifrån Sverige sista kvarten

Det blev förlust även i den sista SOC-matchen för Sveriges U18-tjejer. Danmark gjorde ett matchavgörande ryck under sista kvarten och vann tills slut med 14–20 (9–8).

• • •

Återigen var svenskarna med länge i matchen men även den här gången fick man ge sig i slutet av matchen. Med klockan på 45.43 gjorde Emma Wahlström 12–12 men det var sista gången som Sverige var i likaläge med Danmark.
– Vi möter en världsmålvakt i Danmark idag, men samtidigt skapar vi bra lägen hela tiden och blir väl lite trötta i slutet. Isabelle Andersson, som är kanske vår bästa spelare, var febersjuk idag och då var vi en trea kort. Men ändå spelar vi metodiskt och bra, skapar chanser och hade lika gärna kunnat vinna, säger förbundskapten Niklas Harris.
Två snabba danska mål tvingade Niklas Harris till time out i andra halvlek, men när Danmark även gjorde 12–15 i anfallet därpå var glappet för stort för att hämta igen.
– Målvaktsspelet är väl det som avgör till deras fördel men Josefine Hultgren Dahlgren i vårt mål var också väldigt bra och blev utsedd till bästa spelare. För oss var det viktigaste att vi spelade bra handboll och skapade lägena. Dessutom håller vi nere Danmark på 20 bollar, säger Harris vidare.
I första halvlek var det Danmark som började bäst och hade ledningen med två mål tidigt. Men Sverige vaknade efter det till rejält i det offensiva spelet och på tolv minuter hade 0–2 förvandlats till 5–2 tack vare Cornelia Dahlström, Nina Dano och Ebba Wallenberg.
Sverige behöll ett litet målmässigt grepp till pausen, men sedan drog alltså Danmark ifrån till seger.
Nu har laget lite över en vecka på sig att slicka såren innan U18-VM i Polen drar igång.
–  Jag tycker vi fått ihop något bra, definitivt. Jag var såklart orolig när vi spelade Scandeberico i november och sedan bara hade två dagar i Burlöv i maj, och så SOC på det. De andra har haft tio-tolv matcher ihop och träningsläger, så då var man lite nervös över var vi stod. Men vi har fått ihop något bra och framförallt mot Danmark var vi uppe i det fysiska spelet också. Vi känner verkligen att vi kan slå alla lag i VM!
SVERIGE-DANMARK 14–20 (9–8)
Sverige: Amanda Sjöstrand Hallman 3, Nina Dano 3, Cornelia Dahlström 3, Lina Cardell 1, Jackie Moreno 1, Emma Wahlström 1, Ebba Wallenberg 1, Kajsa Dahlberg 1.
Danmark: Emma Laursen 6, Frederikke Hedegaard 3, Michele Möller 3, Andrea Hansen 2, Elma Halilcevic 2, Sylvia Gamys 1, Naja Frökjär-Jensen 1, Anna Kristensen 1, Christina Hansen 1.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 minuter. Danmark: 4 x 2 minuter.
Publik: 100 (Vikingahallen).
SCANDINAVIAN OPEN (U18)
27 juli: 
Norge–Danmark 19–19
Sverige–Sydkorea 23–24
28 juli: 
Danmark–Sydkorea 30–31
Sverige–Norge 19–24
29 juli: 
Sydkorea–Norge 32–27
Sverige–Danmark 14–20
Svenska truppen
Text: Marcus Löfström
Foto: Christoffer Borg-Mattisson