Nyheter

U-landslag / 28 februari 2023

EM-lottningen klar för U17- och U19-damerna

I dag lottades grupperna till sommarens EM-turneringar för både U17 och U19 på damsidan. Båda svenska landslagen ställs mot Kroatien och Schweiz i gruppspelet medan Serbien är den sista motståndaren för U17-damerna och Nederländerna i U19-klassen. 

U17- och U19-damerna spelar EM i sommar, U19- och U21-herrarna VM. Grupperna till damernas två mästerskap lottades i Wien i dag.

För U17-damerna, födda 2006 och 2007, är det första mästerskapet och det avgörs i den montenegrinska huvudstaden Podgorica. Kroatien, Schweiz och Serbien står för motståndet för Sverige som leds av förbundskaptenen Frenne Båverud.

Han har nyligen avslutat tre regionala träningsdagar där totalt 72 spelare födda 2006 har medverkat. Två riksläger återstår också för 06:orna och två för 07:orna innan mästerskapstruppen ska tas ut.

– Framför allt är det kul att lottningen ägt rum och vi fått veta vilka vi ska möta, det betyder att vi närmar oss mästerskapet. Hittills har 42 olika spelare fått chansen i de landskamper vi spelat och med träningsdagarna vi nyss haft och de fyra riksläger är kvar känner vi att vi kommer att ha en väldigt bra koll på spelarna, säger Båverud.

– Det är många som tagit stora kliv sedan i somras och höstas och det blir trevliga bekymmer att ta ut en mästerskapstrupp. Vi har inte mött något av de här lagen tidigare, men utifrån det vi vet hittills hade vi kunnat få en tuffare lottning. Frankrike, Rumänien, Spanien och Norge som var bäst på European Open förra året är till exempel på andra halvan.

• • •

Även U19-damerna lottades mot Kroatien och Schweiz. Fjärde laget i gruppen där blir Nederländerna. Landslaget, som slutade tolva i U17-EM 2021 och sexa på U18-VM förra året, leds från och med den här säsongen av Jesper Östlund.

– En lottning som både hade kunnat vara lättare och svårare. Vi fick Nederländerna från den lägsta seedningsgruppen, ett lag som kommer att vara bra, men vi lottades å andra sidan inte mot Ungern eller Danmark, som jag tycker är de två bästa lagen i den här årskullen, säger han.

– Det är svårt att säga hur lagen vi ska möta är, vi har inte den specifika informationen än, men vet å andra sidan att vi kommer att behöva vara bra för att gå vidare. Det är kniven på strupen från första matchen.

I april samlar han landslaget för träningsdagar i Helsingborg, sedan väntar nya träningsdagar i juni och Scandinavian Open i Norge efter midsommarn innan mästerskapet drar igång i Rumänien den 6 juli.

U17-EM

Datum: 3–13 augusti
Spelort: Podgorica, Montenegro
Grupp A: Tyskland, Montenegro, Tjeckien, Island
Grupp B: Kroatien, Schweiz, Sverige, Serbien
Grupp C: Danmark, Norge, Portugal, Nederländerna
Grupp D: Ungern, Rumänien, Frankrike, Nordmakedonien

U19-EM

Datum: 6–16 juli
Spelorter: Pitesti & Mioveni, Rumänien
Grupp A: Kroatien, Schweiz, Sverige, Nederländerna
Grupp B: Tyskland, Rumänien, Portugal, Island
Grupp C: Ungern, Norge, Frankrike, Serbien
Grupp D: Danmark, Montenegro, Tjeckien, Nordmakedonien

Bilden: U19-damerna slutade sexa i U18-VM förra året