Nyheter

U-landslag / 5 juli 2018

Första VM-förlusten kom mot Frankrike

Sveriges U20-damer är inte längre obesegrade i VM. Det såg Frankrike till på torsdagsförmiddagen genom att vinna med 19–15 (6–5).

• • •

Stärkta av två raka segrar i VM hittills tog sig Sverige an Frankrike i mästerskapets tredje match. Första halvlek skulle komma att bli en märklig historia som präglades av mängder med tekniska fel och missar – från båda lagen. Efter 16 spelade minuter hade lagen bara lyckats göra två mål vardera, exempelvis. Irma Schjött i det svenska målet gjorde en bra insats under första halvlek, fint matchad av Frankrikes Roxanne Frank.
– Spelarna sa i första halvlek att bollen var lite jobbig att hantera, den var halkig och hård. Det syntes på fransyskorna spelas också, säger förbundskapten Erik Larholm.
– Det var en match vi visste om på förhand skulle bli tuff fysiskt sett och att vi skulle ha mycket fokus på försvarsspelet. Det smäller mer mot Frankrike, dom är ettrigare än tidigare lag, fortsätter han.
Målskyttet, och spelet, lossnade lite för båda lagen sista tio minuterna av första halvlek och det var Frankrike som hade ledningen med en boll i paus. Det blev en mer målrik tillställning i andra, och Sverige hängde med Frankrike till en början. Men efter motståndarnas mål till ledning 13–11, tog Erik Larholm time out.
Pausen hjälpte dock inte. Frankrike ryckte mer och mer, fick de enkla målen medan Frank mellan stolparna storspelade. Efter 18–12 var det dags för ny svensk time out men tåget hade redan gått. Visserligen gjorde Sverige två raka mål genom Kristin Thorleifsdottir och Julia Olsson, och lägen fanns för fler reduceringsmål. Men bollen ville inte in, istället blev det turneringens första förlust för de blågula.
– Anledningen till att vi förlorar matchen är de tekniska felen i kombination med att vi inte sätter tillräckligt många lägen. Sedan har inte alla spelare mött motståndare som smäller på så som Frankrike gör, det blir lite av en stressgrej för många, menar Erik Larholm.
En fortsatt positiv sak att ta med sig till kommande matcher är det fina försvarsspelet, menar förbundskaptenen vidare:
– 19 insläppta mot Frankrike är mer än godkänt. Sedan grämer man sig såklart över att vi släpper till ett gäng gratismål där vi står och sover lite grann. Men vi spelar fortsatt bra bakåt och har tre starka försvarsmatcher i rad. Nu har vi chansen att vinna mot Kroatien och få ett bra läge inför slutspelet.
Olivia Löfqvist var en av spelarna som fick känna på Frankrikes fysik:
– Det är tunga spelare att möta, absolut. Men vi hade pratat om deras försvarsspel och vi har väl relativt svårt mot det hela matchen även om det lossnar liter mer i andra halvlek. Jag tycker vi skulle klarat den uppgiften bättre.
– Det är surt som sjutton att vi förlorar såklart, men vi sätter inte våra lägen och har lite för många tekniska fel. Vi går ifrån våra avtal bakåt i andra när Frankrike rycker.
19 insläppta är ändå ett bra facit antar jag?
– Ja det är fantastiskt bra mot ett lag som Frankrike, försvarsspelet har varit vårt segervapen hittills. Nu får vi försöka släppa den här förlusten och se fram emot Kroatien.
FRANKRIKE-SVERIGE 19–15 (6–5)
Frankrike: Constance Mauny 4, Janella Blonbou 4, Karichma Ekoh 3, Melvine Deba 2, Marie Fall 2, Claire Vautier 1, Deborah Lassource 1, Méline Nocandy 1, Mathilde Plotton 1.
Sverige: Clara Lerby 3, Kristin Thorleifsdottir 3, Julia Olsson 2, Frida Rosell 2, Ida Gullberg 1, Olivia Gemmel 1, Vilma Matthijs-Holmberg 1, Tilda Winberg 1, Olivia Löfqvist 1.
Utvisningar, Frankrike: 5 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Publik: 110 (Hodos Imre Sports Hall).
GRUPP D
2 juli:
Frankrike–Kroatien 19–16
Tyskland–Sverige 18–19 Referat
Spanien–Egypten
3 juli:
Kroatien–Tyskland 25–24
Egypten–Frankrike 18–37
Sverige–Spanien 31–24 Referat
5 juli:
Frankrike–Sverige 19–15
Tyskland–Spanien (12.00)
Kroatien–Egypten (14.00)
6 juli:
Tyskland–Egypten (16.00)
Spanien–Frankrike (18.00)
Sverige–Kroatien (20.00)
8 juli:
Egypten–Sverige (10.00)
Spanien–Kroatien (12.00)
Frankrike–Tyskland (14.00)
Alla resultat och grupper
Sveriges trupp
Streaming av alla matcher
Text: Marcus Löfström
Bild: IHF