U-landslag / 11 juli 2021

Klara gruppettor efter vändning mot Ryssland

Ett underläge på fyra bollar i paus var tvunget att vändas för att avancera till huvudrundan som gruppetta. De svenska U19-damerna klarade av den uppgiften utmärkt när Ryssland besegrades med 30–28 i europamästerskapet.

Tidigt hamnade Sverige i ett flermålsunderläge i den avslutande gruppspelsmatchen mot Ryssland. Tyra Axnér visade prov på effektivitet och stod på tre gjorda mål efter en kvart, men samtidigt var det bara hon av de svenska spelarna som hade skrivit in sig i målprotokollet vid den tidsmarkeringen. Förbundskapten Patrik Svarvén valde då att ta timeout.

Nina Koppang stod över premiären mot Slovakien men var tillbaka nu och skickade in sitt första mål i mästerskapet direkt efter timeouten. Högernian ordnade även 5–7 och Sverige var på gång. Men då tryckte ryskorna ifrån igen. Halvlekens sista mål gjordes av Ofelia Shoai Hallberg vilket innebar 10–14.

Efter pausen jobbade sig svenskorna närmare och närmare. Med tjugo minuter kvar att spela skiljde det blott en boll, vilket satte igång kvitteringsjakten på allvar.

När det återstod en kvart gjorde Koppang ännu ett av sina sammanlagt åtta mål för eftermiddagen och kvitteringsbollen var äntligen inne. Sverige skulle även ta ledningen och då var det en annan åttamålsskytt, nämligen Axnér, som hittade nätet på nytt.

Som störst växte det blågula övertaget till fyra bollar, men det skulle ändå bli dramatiska slutminuter där Ryssland inte befann sig mer än ett mål bakom med två minuter kvar på matchklockan. Sverige skulle dock klara av det pressade läget och säkrade segern med 30–28 efter ett sista Koppang-mål.

Nu väntar spel i huvudrundan för Sverige dit laget kvalificerat sig i kraft av att ha säkrat förstaplatsen i Grupp B.

SVERIGE–RYSSLAND 30–28 (10–14)