Nyheter

U-landslag / 29 maj 2019

Lottat för U19-herrarna inför VM

Frankrike, Ungern, Egypten, Taiwan och Kanada blir Sveriges motståndare i U19-VM i Nordmakedonien i sommar.
– Vi ska nog kunna vara med och bråka i toppen, säger förbundskaptenen Dennis Sandberg.

• • •

Sverige kommer till U19-VM i Nordmakedonien som regerande europamästare, men förbundskaptenen Dennis Sandberg var redan efter guldet i Kroatien i fjol tydlig med att hela laget kommer att bytas ut med ett möjligt undantag i tredjemålvakt Kristian Zetterlund som är med och konkurrerar om en plats i årets trupp.
I dag ägde lottningen rum och Sverige var toppseedat. Det blir spel i grupp B tillsammans med Frankrike, Ungern, Egypten, Taiwan och Kanada.
– Vi kunde ha hamnat i en tuffare grupp, på pappret tycker jag att både grupp A och grupp D ser svårare ut. Så en helt okej grupp, säger Sandberg.
Han och Sverige har inte ställs mot någon av motståndarna tidigare, men både Frankrike och Ungern var med i U18-EM förra året. Det blev då en sjundeplats för fransmännen och en tiondeplats för ungrarna.
– Sen har Frankrike en tendens att bli bättre ju äldre det blir självklart en tuff motståndare. Ungern likaså. Och Egypten är afrikansk mästare, så det är också en bra nation.
– Taiwan och Kanada vet vi ingenting om just nu, men det är roligt att möta nationer vi inte är vana vid. Det blir en annan typ av handboll och en bra läropeng för grabbarna.
Dina förväntningar inför mästerskapet? 
– Det ska bli oerhört kul att åka dit och få se nya killar representera Sverige i ett UVM. Även om vi byter laget så är jag övertygad om att vi kommer att vara med och bråka i toppen.
Sandberg samlas med en trupp i Halmstad nästa vecka där två träningsmatcher bland annat står på schemat – OV Helsingborg 7 juni 18.30 och HK Aranäs 9 juni 11.15. 26–28 juli spelas sedan Scandinavian Open i danska Skanderborg.
U19-VM I NORDMAKEDONIEN
Datum: 6–18 augusti
Grupp A: Kroatien, Spanien, Slovenien, Norge, Chile, Saudiarabien
Grupp B: Sverige, Frankrike, Ungern, Egypten, Taiwan, Kanada
Grupp C: Danmark, Bahrain, Nordmakedonien, Japan, Argentina, Nigeria
Grupp D: Island, Tyskland, Serbien, Tunisien, Brasilien, Portugal
Text: Daniel Vandor
Foto: FPA