Nyheter

U-landslag / 15 augusti 2021

Mäktig upphämtning räddade poäng i gruppfinalen

För andra gången i mästerskapet bjöd de svenska U19-herrarna på slutsekundsdramatik när en poäng bärgades mot Spanien på söndagskvällen. På de åtta sista minuterna hämtade laget upp ett sjumålsunderläge där Robin Sanderhem fastställde slutresultatet med matchens sista avslut.

– Det ska inte gå. Det är helt omöjligt, utbrast förbundskapten Jesper Östlund efter slutsignalen.

I och med att båda lagen hade inlett mästerskapet med två segrar på de två första omgångarna var söndagens möte mellan Sverige och Spanien en ren gruppfinal. Framförallt stod två viktiga poäng att ta med sig in i huvudrundan på spel och det var Spanien som kopplade ett tidigt grepp om dem när de gjorde sju av matchens tio första mål.

– Vi fick en kass start på matchen och torskade två numerära överlägen med 1–0 och 2–0. Sedan missade vi massa frilägen och det var Marko (Roganovic) i mål som gjorde så att det inte rann iväg, menade Jesper Östlund.

En bättre svensk period inföll runt den tjugonde matchminuten där Felix Möller ordnade fram en spansk utvisning. Tre blågula mål följde på det domslutet, men spanjorerna repade sig kort därefter och i halvtid var ställningen 14–19.

Den andra halvleken skulle sedan bli en riktig berg-och-dalbana. Tio minuter in i halvleken var måldifferensen nere på tre och lite senare skiljde bara två bollar lagen åt. Spanien återställde sedan en större ledning på nytt och hade en sjumålsledning när det återstod åtta minuter.

– I andra halvlek försökte vi gå upp med någon typ av center på deras bästa spelare, men fick inte träff på det. Känslan efter en kvart av andra var att det skulle bli tufft och att det handlade om att försöka stoppa blödningen så att det inte blev förlust med tio.

Spanien gjorde ytterligare tre mål på den återstående speltiden, men Sverige skulle göra hela tio stycken och på så vis rädda en poäng med 35–35 som slutresultat. Malte Celander hittade rätt två gånger om och Julian Sjögren likaså. Målmaskinen Elliot Stenmalm levererade sammanlagt 14 nya fullträffar, varav tre på de avslutande fyra minuterna, och till sist var det Robin Sanderhem som prickade in den poänggivande bollen med sex sekunder kvar på matchklockan.

– Det ska inte gå att ta in sju mål på åtta minuter! Jag är i eufori just nu och killarna känner samma sak, förkunnade förbundskaptenen.

– Vi kämpade på hela matchen och fick inte till vårt försvarsspel. De rann igenom hela tiden och hittade fina lägen väldigt ofta. Vi hade en bra period i första halvlek, en i andra och sedan var de sista fem minuterna helt galna med en blandning av att de fick panik och att vi fick träff på allt.

Istället för två poäng till Spanien och noll till Sverige, fick lagen alltså dela på poängen efter en mirakulös, blågul upphämtning. Båda lagen spelar nu vidare i mästerskapets huvudrunda dit de avancerar med just poängfördelningen från den här matchen.

– Det var en superviktig poäng som kan vara guld värd i slutändan, sade Östlund innan han sammanfattade sin syn på de svenska U19-herrarnas prestation i EM:s inledande fas:

– Jag är jättenöjd med gruppspelet och på förhand hade vi tagit det här alla dagar i veckan. Ungern är ett riktigt bra lag och Spanien är kanske snäppet värre, så vi är supernöjda och superstolta över att ha lyckats med det här. Nu blir det match igen om två dagar, till dess ska vi slicka såren och göra oss redo.

SVERIGE–SPANIEN 35–35 (14–19)
Sverige: Elliot Stenmalm 14, Julian Sjögren 6, Felix Möller 5, Robin Sanderhem 4, Malte Celander 3, Filip Eriksson, Olle Österhall, Isak Larsson.
Spanien: Jan Gurri Aregay 6, Arnau Fernandez Guzman 6, Bruno Reguart Massana 5, Alex Lodos Garcia 5, Artur Parera Ibanez 4, Daniel Serrano Rodriguez 3, Carlos Alvarez Dominguez 3, Dario Sanz De Nicolas, Gorka Nieto Marcos, Roberto Domenech Calatayud.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Spanien: 6 x 2 min.
Domare: Davor Loncar & Zoran Loncar, Kroatien.
Publik: 100 (City Sports Hall Varazdin, Varazdin, Kroatien).

U19-EM, HERRAR, GRUPP B

12 augusti:
Sverige–Ungern 36–35
Spanien–Israel 34–23
13 augusti:
Israel–Sverige 25–29
Ungern–Spanien 27–29
15 augusti:
Sverige–Spanien 35–35
(20:30) Ungern–Israel
Tabell:
1) Spanien, 5 poäng, +13
2) Sverige, 5 poäng, +5
3) Ungern, 0 poäng, –3
4) Israel, 0 poäng, –15

HUVUDRUNDAN U19-EM, HERRAR, GRUPP I

17 augusti:
(18:30) Island–Sverige Livesändning
(20:30) Slovenien–Spanien
18 augusti:
(18:30) Sverige–Slovenien Livesändning
(20:30) Spanien–Island
Tabell:
1) Slovenien, 2 poäng, +4
2) Spanien, 1 poäng, 0
3) Sverige, 1 poäng, 0
4) Island, 0 poäng, –4

Text: Erik Malmqvist
Foto: Uros Hocevar / Kolektiff Images