Nyheter

U-landslag / 18 augusti 2021

Placeringsmatcher väntar för U19-herrarna

Det blir inget spel om medaljerna för det svenska U19-landslaget i EM efter onsdagens förlust med 29–32 mot Slovenien.

– Jag är jättestolt över grabbarna. De har kämpat som bara den i både med- och motgång, sade förbundskapten Jesper Östlund efter matchen.

Det var Slovenien som fick utdelning i matchens inledning när de öppnade med tre mål i följd. Någon anledning att stressa upp sig fanns dock inte och kvitteringen till 4–4 ordnade Isak Larsson när inte ens sju minuter passerat.

Flertalet lägen för Blågult att ta ledningen dök upp och en kvart in i matchen såg nyss nämnde Larsson till att det blev så. Med åtta minuter kvar av halvleken fixade Felix Möller dessutom en tvåmålsledning, men Slovenien kämpade sig tillbaka och ledde med 16–15 i samband med halvtidssignalen.

I den andra halvleken skapade sig Sverige snabbt ett övertag igen, men i stället för att bygga vidare på det, handlade stora delar av halvleken om att lagen turades om att leda med uddamålet.

Precis som under första halvan av matchen fanns chanser att koppla ett stadigare grepp, men med fyra minuter kvar var det fortfarande helt jämnt med 27–27 på resultattavlan i Varazdin.

Från det läget gjorde slovenerna samma sak som de gjorde i matchens begynnelse, nämligen tre mål i rad. De svenska U19-herrarna har tagit sig ur tuffa situationer förr i mästerskapet, men den här gången gick det inte att hämta upp och förlustsiffrorna skrevs till 29–32.

– En väldigt tung torsk och det kändes som att vi hade dem på gaffeln egentligen hela första halvlek och en bit in i andra, sade Jesper Östlund kort efter slutsignalen.

– I vårt försvarsspel fick vi stopp på deras storstjärna fantastiskt bra, vi kämpade och slet i 60 minuter men tyvärr hade vi inte riktigt den sista skärpan i avsluten. Det var den stora delen i dag, samtidigt som vi inte fick ihop vårt 6–5-spel.

Som ett sista drag att få till en vändning samlade Östlund sina spelare i en timeout när det skiljde två mål och med tanke på tidigare matcher i turneringen levde ändå hoppet.

– Vi visste att vi var tvungna att vinna, så det var bara att chansa och försöka sno studsar, undvika frikast och springa på allt.

– Det har hänt mycket i slutminuterna här nere med otroliga vändningar, så hoppet var inte ute där men vi insåg att vi hade behövt ha alla rätt sista två minuterna. Tyvärr fick vi inte fullträff i dag även om det var rätt bra spelmässigt.

För att ta sig vidare till semifinalspelet var Sverige beroende av resultatet i onsdagens sena kvällsmatch mellan Island och Spanien. I och med att det blev vinst för spanjorerna väntar nu matcher om plats 5–8 för Sverige.

– Det är självklart att vi kommer försöka nå femteplatsen, men några killar som har gått tufft kommer inte gå lika tungt i placeringsmatcherna, men vi ska göra vårt allra bästa.

SVERIGE–SLOVENIEN 29–32 (15–16)
Sverige: Elliot Stenmalm 13, Isak Larsson 4, Felix Möller 3, Julian Sjögren 3, Malte Celander 2, Olle Österhall 2, Oskar Davidsson, Liam Kjellman.
Slovenien: Andraz Makuz 8, Simon Vidmar 6, Leon Gregoric 6, Vid Miklavec 4, Nik Cirovic 4, Tarik Mlivic, Mitja Janc, Lenart Klemencic, Sandi Muminovic.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Slovenien: 7 x 2 min.
Domare: Amar Konjicanin & Dino Konjicanin, Bosnien och Hercegovina.
Publik: 144 (City Sports Hall Varazdin, Varazdin, Kroatien).

U19-EM, HERRAR, GRUPP B

12 augusti:
Sverige–Ungern 36–35
Spanien–Israel 34–23
13 augusti:
Israel–Sverige 25–29
Ungern–Spanien 27–29
15 augusti:
Sverige–Spanien 35–35
Ungern–Israel 35–27
Tabell:
1) Spanien, 5 poäng, +13
2) Sverige, 5 poäng, +5
3) Ungern, 2 poäng, +5
4) Israel, 0 poäng, –23

HUVUDRUNDAN

17 augusti:
Island–Sverige 27–29
Slovenien–Spanien 37–37
18 augusti:
Sverige–Slovenien 29–32
Spanien–Island 32–25
Tabell:
1) Slovenien, 5 poäng, +7
2) Spanien, 4 poäng, +7
3) Sverige, 3 poäng, –1
4) Island, 0 poäng, –13

PLACERINGSMATCHER 5–8

20 augusti:
(13:00) Sverige–Danmark Livesändning
(15:15) Portugal–Island
22 augusti:
(10:00) Förlorande lagen från fredagens matcher
(12:15) Vinnande lagen från fredagens matcher

Text: Erik Malmqvist
Foto: Uros Hocevar / Kolektiff Images