Nyheter

U-landslag / 12 juli 2023

Placeringsmatcher väntar för U19-landslaget

Det blir tyvärr ingen kamp om medaljer i Rumänien för Sveriges U19-damer. Dubbla förluster i huvudrundan medför att laget istället får rikta in sig på placeringsmatcher i europamästerskapet.

– Såklart är det surt att inte gå vidare, men nu ska vi se till att göra det bästa av de två sista matcherna i mästerskapet, sade förbundskapten Jesper Östlund.

Efter tre segrar av tre möjliga i det inledande gruppspelet avancerade det svenska U19-landslaget till huvudrundan. Första motståndet där var europamästerskapets värdnation, Rumänien, i ett möte som utspelades på tisdagskvällen.

– Det var en otrolig kuliss med 2 000 rumäner på läktarna. I vissa situationer hade vi svårt att hantera det och det var till exempel svårt att kommunicera, menade Jesper Östlund.

Med starkt stöd i ryggen för hemmalaget blev de en för svår motståndare och det blev förlust med 34–42.

– Vi var med i kanske 40 minuter. Men det kändes som att de kom in med en helt annan kraft och var helt enkelt för bra. För vår del var det vår klart sämsta försvarsinsats, det som annars hade känts så bra fram tills dess. 

Chans till semifinal-avancemang levde dock vidare. Vinst med sju bollar mot Portugal på onsdagseftermiddagen hade räckt oavsett resultat på annat håll. Sverige inledde dessutom matchen starkt, men en ledning som stundtals var uppe på tre bollars marginal, drogs ner till 14–14 i paus. I den andra halvleken var Portugal vassare och vann till slut med 30–23.

– Jag tycker att vi gjorde en rätt så bra första halvlek och det var synd att vi kom in i halvtid utan att leda. Det kändes som att vi hade dem där ett tag. Sedan fick de en bra start på andra och det blev lite stressigt från oss med mycket missade avslut, samtidigt som de höll en bättre kyla i avgörande lägen. I slutet chansade vi hejvilt och försökte ändra matchrytmen i hopp om att få till en förändring, men istället gick det åt deras håll.

Förlusterna betyder att Sverige spelar om att som bäst avsluta mästerskapet på femteplats. Matcherna som avgör slutplaceringen spelas på fredag respektive söndag.

– När man landar i det lite mer så känner vi väl att Rumänien och Portugal är en nivå bättre än vad vi är. Som helhet tycker jag att vi har gjort det bra som har tagit oss till den här huvudrundan, men att vi sedan inte har räckt till.

– Nu gäller det att ladda om batterierna. Vi går alltid in med målsättningen om att vinna och ska göra vårt bästa för att komma på en så bra placering som möjligt, sade Östlund.

SVERIGES MATCHER I U19-EM

GRUPPSPEL:
Kroatien–Sverige 16–34 (10–15)
Svenska målskyttar: Sara Smedberg 5, Emma Mihailovic 5, Stina Wiksfors 5, Ida Landberg 4, Moa Wallin 4, Stella Huselius 3, Alva Hopstadius 2, Felicia Granat 2, Thea Kylberg 2, Ebba Leo 1, Vilma Hoveklint 1.
Sverige–Schweiz 35–31 (19–17)
Svenska målskyttar: Felicia Granat 9, Stella Huselius 6, Emma Mihailovic 5, Thea Kylberg 5, Stina Wiksfors 5, Ida Landberg 3, Ellie Hammarström 1, Moa Wallin 1.
Sverige–Nederländerna 27–24 (11–12)
Svenska målskyttar: Stina Wiksfors 7, Emma Mihailovic 4, Stella Huselius 3, Sara Smedberg 3, Thea Kylberg 3, Tindra Möller Holmén 3, Moa Wallin 3, Felicia Granat 1.
Tabell: 1) Sverige, 6 poäng  //  2) Schweiz, 4 poäng  //  3) Nederländerna, 2 poäng  //  4) Kroatien, 0 poäng.

HUVUDRUNDAN:
Rumänien–Sverige 34–42 (19–16)
Svenska målskyttar: Emma Mihailovic 7, Sara Smedberg 6, Thea Kylberg 6, Stella Huselius 5, Felicia Granat 4, Tindra Möller Holmén 3, Stina Wiksfors 2, Moa Wallin 1.
Sverige–Portugal 23–30 (14–14)
Svenska målskyttar: Moa Wallin 6, Felicia Granat 4, Stella Huselius 4, Ida Landberg 2, Ellie Hammarström 2, Emma Mihailovic 2, Stina Wiksfors 2, Sara Smedberg 1.
Tabell: 1) Portugal, 6 poäng  //  2) Rumänien, 2 poäng  //  3) Sverige, 2 poäng  //  4) Schweiz, 0 poäng.
Notera: Sista matchen i huvudrundan mellan Rumänien och Schweiz är ej spelad i skrivande stund.

Text: Erik Malmqvist
Foto: Kolektiff