Nyheter

U-landslag / 22 november 2019

Premiärförlust för U17 mot Portugal

De svenska U17-damerna fick en tuff start på helgen. Premiärmatchen mot Portugal slutade 14–25 efter en mycket svag insats av Blågult.

– Vi gjorde en bedrövlig insats. Tyvärr var vi inte nära på något sätt, summerade en besviken Patrik Svarvén efter slutsignal.

Sveriges inledning på Scandiberico Tournament var tyvärr allt annat än godkänd. 5–12 var ett faktum efter den första halvleken i premiären mot Portugal. Precis som halvtidssiffrorna visar hade Sverige enorma besvär framåt.

Dels storspelade målvakten Maria Sousa och stoppade en stor majoritet av svenskornas avslut framåt. Men framförallt misslyckades Sverige att få gungning på det portugisiska försvaret. De tekniska felen haglade och anfallsförsöken rann gång på gång ut i sanden.

– I början spelade vi för individuellt anfallsmässigt. Vi gjorde halvsatsningar och satte varandra i halvlägen. När vi sedan satte varandra i bra lägen så brände vi skotten. Vi avslutade för dåligt, även om deras målvakt spelade bra, berättade Patrik Svarvén och fortsatte gällande defensiven:

– Försvarsmässigt jobbade vi inte klart i situationerna. Vi lät dem trampa igenom på fjärde steget, vilket är sådant som händer när man inte spelar klart. Man måste spela klart situationerna för att vinna, men det gjorde vi inte av någon anledning.

I andra halvlek ryckte Sverige upp sig, men inte tillräckligt för att komma ikapp ett spelförande Portugal. Försvarsmässigt rann motståndarna för enkelt, samtidigt som skärpan framför mål lämnade mer att önska.

– Vi hade ingen som tog ledarrollen på banan. Nu måste vi hantera det till de andra matcherna och hitta den rollen på ett bättre sätt. Jag hade inte förberett tjejerna ordentligt, förklarade Svarvén.

Bästa svenska målskytt blev Tyra Axnér med sex fullträffar. Slutresultatet skrevs 25–14 till Portugals fördel.

Nästa match spelas på lördag klockan 13.00. Då ställs Sverige mot Spanien som slutade på 16:e plats i sommarens EM.

– Vi måste framförallt upp i attityd och spela mer för varandra. Vi ska jobba mer som ett lag och få fart på fötterna. Vi måste hitta ett flow och spela så enkelt som det bara går. Hög fart, mycket rörelse och längre anfall, avslutade Svarvén som även berättar att laget samlas imorgon bitti för en matchförberedande träning inför Spanien.

PORTUGAL–SVERIGE 25–14 (12–5)
Portugal: Maria Unjanque 7, Costanca Sequiera 4, Ester Marques 3, Rita Campos 3, Vera Costa 2, Margarida Morais 2, Maria Sousa, Carolina Justino, Joana Pires, Ines Leite.
Sverige: Tyra Axnér 6, Elsa Åsberg 2, Kaja Stojilkovic 2, Clara Bergsten 2, Elin Åkesson, Maria Larsen.
Utvisningar, Portugal: 3 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Domare: Sondre Liltsted & Jørgen Jørstad.

SPELSCHEMA & RESULTAT
22 november
Portugal – Sverige 25–14

19.00: Norge – Spanien
23 november
13.00: Spanien – Sverige

15.00: Norge – Portugal
24 november:
10.00: Portugal – Spanien
12.00: Norge – Sverige
Matcherna spelas i Hønefoss, Norge

TRUPPEN TILL SCANDIBERICO TOURNAMENT
Målvakter:
Hanna Popaja, Lugi HF, 17 U-landskamper/0 mål
Ellen Dahlström, Huddinge HK, debutant
Vänstersex: 
Jennifer Johanasson, Kärra HF, 13/23
Elsa Åsberg, Haslum HK, 17/35
Mittsex: 
Thea Blomst, IK Sävehof, 16/31
Ofelia Shoai Hallberg, H43 Lund, 7/10
Högersex: 
Clara Bergsten, Skånela IF, debutant
Maria Larsen Huddinge HK, debutant
Vänsternio: 
Tyra Axner, Lugi HF, 14/48
Hanna Wedenby, BK Heid, 17/33
Charité Mumbongo, Kungälvs HK, 17/39
Mittnio: 
Kaja Stojilkovic, Skuru IK, 15/40
Vanja Andersson, Kärra HF, 9/16
Elin Åkesson, Kungsängen SK, debutant
Högernio:
Sofia Delac, Eskilstuna Guif, debutant
Matilda Hjälmedala, Kärra HF, debutant
Matcherna sänds på Solidsport.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Bild: Patrik Svarvén (De sex debutanterna: Elin Åkesson, Maria Larsen, Clara Bergsten, Ellen Dahlström, Sofia Delac & Matilda Hjälmedala.)