Nyheter

Ligalandslag | U-landslag / 7 september 2021

Sandberg och Östlund förbundskaptener för dubbla landslag

Jesper Östlund blir ny förbundskapten för både damernas liga- och U19-landslag. På herrsidan får Dennis Sandberg, som redan haft liknande roller, samma förtroende. 

– Både Jesper och Dennis har erfarenhet av att leda ungdomslandslag i mästerskap och är insatta i vad som krävs för att lyckas på högsta internationella nivå, säger landslagsansvariga Hanna Fogelström. 

En intensiv och lärorik mästerskapssommar är över där nio landslag har varit igång och tillsammans spelat åtta mästerskap och 72 matcher. Nu är en ny säsong igång och nya samlingar, matcher och mästerskap väntar.

Satsningen på ligalandslag, som ska fungera som en brygga och minska gapet mellan a- och u-landslag, inleddes 2017 och fortsätter nu och såväl damernas som herrarnas får permanenta förbundskaptener. Tidigare har seniorlandslagens förbundskaptener även på pappret varit det för ligalandslagen och olika tränare har sedan lett ligalandslagen på samlingar och matcher. Samtidigt har de äldsta u-landslagen haft separata förbundskaptener.

Tomas Axnér och Glenn Solberg som leder seniorlandslagen kommer dock att arbeta tätt tillsammans med Jesper Östlund respektive Dennis Sandberg som blir förbundskaptener för respektive liga- och U19-landslag.

– Vi har inom svensk landslagshandboll valt en ny struktur och riktning för fortsatt utveckling. Syftet är att arbeta mer kontinuerligt med både individer och helheten samt skapa en röd tråd genom verksamheten. De nya förbundskaptenerna kommer inte bara att arbeta tätt tillsammans med Tomas och Glenn utan även ha en kontinuerlig dialog med förbundskaptenerna för de yngre landslagen, säger Svenska Handbollförbundets landslagsansvariga Hanna Fogelström.

– Vi är glada att presentera Dennis och Jesper som ansvariga förbundskaptener i den nya strukturen. Både Jesper och Dennis har erfarenhet av att leda U-landslag i mästerskap och är insatta i vad som krävs för att lyckas på högsta internationella nivå. De är parallellt väl insatta i dagens elithandboll och har kunskap i såväl förening som gymnasieverksamheter, säger Fogelström.

• • •

Jesper Östlund tar alltså över både ligalandslaget och det U19-landslag (födda 2002 och 2003) som nästa sommar spelar sitt sista mästerskap (U20-EM). På herrsidan blir det Dennis Sandberg som får samma uppdrag, att vara förbundskapten för såväl liga- som U19-landslaget. Där återstår två mästerskap innan de blir seniorer: U20-EM nästa sommar och U21-VM 2023.

Östlund är för närvarande tränare för IF Halbys herrar i Handbollsligan men är till nästa säsong klar som huvudtränare för IK Sävehofs damer. Han var först assisterande förbundskapten till Tomas Axnér till det som i dag är herrarnas U19-landslag innan han fick huvudansvaret för det i samband med att Axnér blev förbundskapten för damlandslaget. Han ledde bland annat laget i U19-EM i Kroatien i augusti. Har var också med damernas a-landslag under OS-kvalet i Spanien i våras och hoppade in som förbundskapten i den avslutande VM-kvalmatchen mot Ukraina där Sverige tvingades byta ut hela spelar- och ledartruppen efter en utbredd covid-19-smitta.

– Det är som alltid en ära att få vara med i landslagsverksamheten och jag ser fram emot ett fortsatt bra samarbete med Tomas och Johanna Wiberg i a-landslaget. Jag får nu möjlighet att arbeta med en oerhört talangfull grupp med spelare födda 2002 och 2003 och samtidigt jobba med ligalandslaget där vi ska utbilda framtidens a-landslagsspelare. Det finns en uppsjö av spelare som kan nå riktigt långt i sina handbollskarriärer och senast i OS fick vi ett bevis på hur bra spelarna från SHE är, där mer än hälften av den svenska startuppställningen förra säsongen spelade i Sverige, säger Östlund.

• • •

Sandberg är assisterande tränare för Alingsås HK i Handbollsligan och har varit förbundskapten för herrarna födda 2000 och 2001 från starten och fram tills de i somras som U21-landslag spelade sina sista landskamper. Han har också varit tränare för ligalandslaget under ledning av först Kristján Andrésson och sedan Glenn Solberg. Sandberg ledde bland annat Sverige till ett historiskt guld i U18-EM 2018, men fick tyvärr se årgångens U20-EM och U21-VM ställas in på grund av pandemin.

– Det har varit fantastiskt roligt att jobba dels med det tidigare u-landslaget och också runt ligalandslaget tillsammans med Kristján Andrésson och Martin Boquist och sedan har jag en bra dialog med Glenn Solberg. Många av de spelare som slagit igenom i a-landslaget har gått vägen via just ligalandslaget, vilket visar nyttan av det. För mig personligen är det hedrande att få frågan igen och det ska bli jätteskoj att jobba med de här talangerna där inte enbart resultatet är det viktiga utan också spelarutvecklingen, säger Sandberg.

Vecka 40 och 44 kommer damernas respektive herrarnas ligalandslag att samlas parallellt med a-landslagen. Jesper Östlund och Dennis Sandberg kommer under hösten även att ha träningsdagar med respektive U19-landslag.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån (montage)