Nyheter

U-landslag / 17 mars 2017

Seger i första matchen i U19-kvalet

Sveriges U19-landslag på damsidan (spelare födda 1998/1999) noterade en klar seger efter en trög inledning när kvalet till EM i Slovenien 27 juli–6 augusti inleddes på fredagen. I Hodonin, Tjeckien besegrade Sverige hemmanationen med 19–13 efter 11–8 i pausen.

• • •

Förbundskaptenen Erik Larholm, som leder laget tillsammans med Ola Månsson, sade innan kvalet att Tjeckien skulle bli den tuffaste matchen. Och den vann alltså Blågult med sex mål efter en trög inledning där tjeckiskorna hade kommandot i målfabrikationen, men Sverige spelet och i sextonde minuten fick Sverige ledningen för första gången, och den släppte man sedan aldrig.
– Jag tycker vi hade jättebra fart på fötterna även i inledningen och allt vi höll på med, menar en glad  Larholm.
– Och vi hade bra energi både på bänk, i försvarsspelet och allting vi höll på med. Men vi gjorde ju inga mål i början. Vi hade pratat före matchen om att vi skulle vinna på försvaret, och att vi skulle ge allt hela matchen – och det gjorde vi. Och vi vann ju sedan ganska klart.
Irma Schjött i målet var mycket duktig, hon hade ju en tacksam uppgift (bakom ett bra försvar). Jag vill i dag också gärna berömma Wilma Matthijs-Holmberg (Tyresö), Olivia Löfqvist och Daniela De Jong som spelade i mittförsvaret och Kristin Thorleifsdottir. Skall vi lyfta någon framåt så är det Thea Stankiewicz som nådde klart godkänt.
– En vinst i första matchen var viktig, och dessutom mot hemmanationen. Det fordras ju två vinster (på tre matcher) för att gå vidare.
– Vi har inte spelat med det laget sedan VM i somras, och det kan man ju också ta med sig. Men i dag var det viktigaste att vinna – och det gjorde vi ju. Nu har vi goda möjligheter att gå vidare. Det är ju vår målsättning.
Det svenska försvaret tog för sig ordentligt och släppte inte alltför ofta in motståndarna. Och man spelade stundtals tufft, vilket renderade Blågult fem utvisningar mot Tjeckiens bara två.
Anfallsspelet var spritt över hela banan. På vänstersidan dunkade Önnereds Viktoria Larsson in fyra fullträffar och på högerkanten fick VästeråsIrstas Matilda Forsberg till det tre gånger.
Till och med duktiga målvakten Irma Schjött (också VästeråsIrsta) noterades som målskytt då hon drog bollen i tomt tjeckiskt mål under en utvisning. Och hon hade också en delikatess när hon gjorde ett utkast över hela banan till Viktoria Larsson, som bara att vidarebefordra den i mål. Läckert!
Irma vaktade det svenska målet hela matchen och vi räknade till inte mindre än 20 räddningar. Skurus Rebecca Nilsson fick inte så mycket speltid i det svenska målet. Hon kom man bara in på några straffar, men hon knep en av dem.
I dagens första match i gruppen vann Serbien över Österrike med 26–24 efter 12–9 i paus.
Sverige leder gruppen före Serbien, båda med två poäng. Och i morgon, lördag möts Sverige och Österrike samt Tjeckien och Serbien. De två främsta i fyralagsgruppen kvalificerar sig till EM, och det ser alltså ljust ut för Sverige.
SVERIGE–TJECKIEN 19-13 (11–8)
Sverige: Kristin Thorleifsdottir (Skånela) 5 (2 straffar), Victoria Larsson (Önnered) 4, Matilda Forsberg (VästeråsIrsta) 3, Thea Stankiewicz (Bjarg, Norge 2, Hannah Flodman (VästeråsIrsta) 2 (1), Irma Schjött (VästeråsIrsta), Julia Olsson (Lugi), Olivia Löfqvist (Lugi). Priset till lagets bästa spelare: Daniela De Jong.
Tjeckien: Sara Kovarova 6, Veronika Galuskova 2, Nikola Kalinova 2, Michaela Konecna 2, Jitka Brozova. Priset till lagets bästa spelare: Jana Vasulkova.
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 minuter. Tjeckien: 2 x 2 minuter.
Domare: Andrzej Chrzan & Michal Janas, Polen.
Publik: 350 (Teza Hallen, Hodonin, Tjeckien).
Text: Björn Persson
Bilden: Daniela De Jong, Skuruspelaren som blev utsedd till Sveriges bästa spelare i segermatchen mot Tjeckien i EM-kvalet. Foto: Bildbyrån.