Nyheter

U-landslag / 30 juni 2024

Sjätteplats för U20-damerna i världsmästerskapet

De svenska U20-damerna fick till sist nöja sig med en sjätteplacering i världsmästerskapet i Nordmakedonien. I den sista placeringsmatchen mot Portugal blev det förlust med snöpliga 25–26.

– Någonstans får vi vara nöjda med det här, även om vi hade målet att komma längre. Jag tror också att vi hade potentialen att kunna komma längre än såhär, så det är tråkigt att det inte gick hela vägen, sade Emma Mihailovic när hon sammanfattade mästerskapet.

Efter kvartsfinalförlusten mot Nederländerna i torsdags fick det svenska U20-landslaget ställa om siktet från medaljmatcher till placeringsmatcher. Första motståndet i den avslutande delen av världsmästerskapet var Island i en match där det var mycket som stämde för Blågult, särskilt offensiven.

– Mot Island gjorde vi vår bästa anfallsmatch och hade enbart nio tekniska fel och var bättre i avsluten, sade förbundskapten Jesper Östlund om matchen som slutade 33–31 till Sverige och därmed tog laget vidare till en match om femteplatsen i turneringen.

Mästerskapet avslutades sedan med match mot Portugal på söndagseftermiddagen. Sverige ledde i paus, men motståndarna vände och vann slutligen med uddamålet.

– I stora delar gjorde vi en rätt bra match. Det som fällde avgörandet i andra halvlek var att vi brände otroligt många hundraprocentiga lägen.

Även Emma Mihailovic är inne på samma spår när hon pekar ut skillnaden mellan vinst och förlust:

– Vi missade alldeles för många skott i andra halvlek. Till följd av alla missar blev vi lite passiva framåt och vi borde ha avgjort matchen tidigare. Främst var det våra missade skott och tekniska fel som gjorde att det inte gick till vår fördel mot Portugal, sade niometersspelaren.

Förlusten innebär att Sverige når en sjätteplats i U20-VM 2024.

– Att komma sexa är inget vi strävade efter, vi ville såklart spela om medaljerna. Ska jag vara nyanserad, så är det tre-fyra lag i detta mästerskap som är klart bäst. Sedan är det ett getingbo från lag fem till tolv, där det är ett koppel väldigt jämna lag. Att sluta sexa får såklart anses vara ett godkänt resultat, även om vi inte är nöjda, kommenterade Östlund.

Spelmässigt menar förbundskaptenen att det har varit blandade prestationer från laget där höga toppar har kombinerats med sämre insatser.

– Det har varit upp och ner. Vi har haft ett par riktigt bra prestationer där jag håller vår match mot Tyskland som en topp-prestation när kniven låg mot strupen. Kvartsfinalen är den vi är mest missnöjda med. Vi träffade inte rätt varken taktiskt, individuellt eller som lag i den matchen.

Mästerskapet inleddes med tre raka gruppspelsvinster och därefter seger mot Tyskland i huvudrundan innan första förlusten kom mot Frankrike i ett skede när kvartsfinalplatsen redan var säkrad. I kvarten blev det förlust mot Nederländerna innan de två sista placeringsmatcherna tog vid. Förlusten mot Portugal på söndagen markerar inte bara slutet för det här mästerskapet, utan även slutet för den här årskullen i ungdomslandslagssammanhang.

– Det är ett helt nytt lag som vi ställde upp med i det här mästerskapet, medan de flesta andra länder ställer upp med samma lag i varje mästerskap. På så sätt tycker jag att vi har tagit stora kliv som grupp, vilket också tyder på att vi är starka individer. Vi har gjort ett bra jobb utifrån förutsättningarna och jag tycker att alla ska vara nöjda och ta med sig de här prestationerna hem och fortsätta jobba på det individuella planet, sammanfattade Mihailovic.

Trots att landskamperna på ungdomsnivå nu är ett avslutat kapitel för de här spelarna, menar U20-förbundskapten Jesper Östlund att det mest troligt inte var sista gången som vissa av dem fick bära landslagströjan:

– Den här gruppen spelare är hårt jobbande och ambitiösa med sin handboll. Vi har ett par spelare som har alla möjligheter att slå sig in i A-landslaget på sikt. Jag tror många kommer gå “all in” på sin handboll och ha långa, fina karriärer.

PLACERINGSMATCHER I U20-VM I NORDMAKEDONIEN

SVERIGE–ISLAND 33–31 (17–15)

Sverige: Emma Mihailovic 7, Madeleine Rehnberg 5, Thea Kylberg 5, Michelle Holgersson 4, Stina Wiksfors 4, Isabel van Kerkvoorde 3, Hilma Cantby 2, Moa Wallin, Ebba Leo, Elin Österwall.
Island: Lilja Ágústsdóttir 12, Elín Klara Thorkelsdóttir 4, Alfa Brá Oddsdóttir Hagalín 3, Tinna Sigurrós Traustadóttir 3, Inga Dís Jóhannsdóttir 3, Embla Steindórsdóttir 2, Brynja Katrín Benediktsdóttir, Katrín Anna Ásmundsdóttir, Rakel Oddny Gudmundsdóttir, Sonja Lind Sigsteinsdóttir.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Island: 2 x 2 min.

SVERIGE–PORTUGAL 25–26 (16–13)

Sverige: Michelle Holgersson 5, Emma Mihailovic 4, Felicia Granat 3, Stina Wiksfors 3, Hilma Cantby 3, Elin Österwall 3, Madeleine Rehnberg, Elise Lönnegren, Isabel van Kerkvoorde, Thea Kylberg.
Portugal: Constança Sequeira 8, Matilde Correia 4, Joana Semedo 3, Luciana Rebelo 3, Sofia Ferreira 2, Lola Ribeiro 2, Júlia Figueira 2, Luana Jesus, Barbara Mendes.
Utvisningar, Sverige: 1 x 2 min. Portugal: 2 x 2 min.

Text: Erik Malmqvist
Foto: IHF / Kolektiff / Jure Banfi