Nyheter

U-landslag / 28 november 2021

Stark försvarsinsats när U17-damerna besegrade Portugal

Med två måls marginal vann de svenska U17-damerna mot Portugal på bortaplan i helgens andra match i Scandiberico Tournament.

– En av de bästa försvarsmatcherna vi har gjort, sade förbundskapten Pontus Ward Wiklund efter att det blivit seger med 27–25.

På lördagskvällen var det dags för Sveriges andra uppgift i Scandiberico Tournament. Den här gången var det värdnationen Portugal som de svenska U17-damerna ställdes mot i en match där det gick undan från start.

En klinisk portugisisk kontring ledde fram till matchens första mål. Matchinledningen skulle dock tillhöra Sverige som replikerade med precis samma mynt när Felicia Norsten Vikström först ordnade kvitteringen och Julia Qvarfordt därefter tog laget upp i ledning efter snabbt omställningsspel. Ofta var ett framgångsrecept just en längre, vältajmad passning mot vänstersexan Qvarfordt när bollen erövrats i eget defensivt territorium.

På de första tio minuterna gjorde Sverige åtta mål framåt och släppte endast in ett. Det fortsatte rulla på fint även efter det, men mot halvlekens slut kröp portugisiskorna närmare och halvtidsresultatet skrevs till 15–12.

– Vi stod jättebra bakåt och målvakterna fick knappt något skott emot sig i början, vilket ledde till kontringar. Då fick vi en fin, flygande start där det under de första tjugo minuterna blev utdelning på kontring hela tiden, sade Pontus Ward Wiklund.

Försprånget växte på nytt i början på den andra halvleken, men precis som i slutet av första minskade marginalen med tiden. Med två återstående spelminuter skiljde det endast två bollar. Via ett aggressivt försvarsspel höll Sverige undan motståndarna från klara chanser och det blev seger med 27–25.

– I andra halvlek var det också bra försvarsspel hela vägen. Anfallsspelet blev bättre och bättre, men de stressade oss lite och jobbade med lite olika försvarsspel. I vissa lägen tappade vi lite fokus, men vann ändå rättvist.

Inför matchen mot Portugal hade det svenska fokuset legat på att slipa på offensiva varianter. Ward Wiklund fick positiva svar och vill se fortsatt utveckling på den fronten när Scandiberico Tournament avslutas med match mot Norge på söndagseftermiddagen.

– Vi blir bättre och bättre hela tiden. Vi ska fortsätta med vårt anfallsspel och hitta fler alternativ och möjligheter, men exakt hur det blir får vi se. Det är ett nytt lag vi möter i morgon och vi kanske hittar andra faktorer för att göra mål på dem, berättade han inför det stundande derbyt.

SVERIGE–PORTUGAL 27–25 (15–12)
Sverige: Emma Mihailovic 7, Julia Qvarfordt 6, Stina Wiksfors 5, Cassandra Värja 2, Elise Lönnegren 2, Felicia Norsten Vikström 2, Madeleine Rehnberg, Ella Isgren, Ebba Leo.
Portugal: Constanca Sequeira 9, Luciana Rebelo 5, Luana Jesus 3, Joana Semedo 2, Carmen Figueiredo 2, Julia Figueira 2, Matilde Correia 2.
Utvisningar, Sverige: 
6 x 2 min. Portugal: 2 x 2 min.
Domare: Ona Mato & Nuria Gutierrez, Spanien.
Publik: 250 (Municipal Almeida, Almeida, Portugal).

SCANDIBERICO TOURNAMENT, U17-DAMER

26 november:
Portugal–Norge 27–22
Spanien–Sverige 25–17
27 november:
Norge–Spanien 22–23
Sverige–Portugal 27–25
28 november:
16.00 Sverige–Norge Livesändning
18.00 Portugal–Spanien
Tabell:
1) Spanien, 4 poäng, +9
2) Sverige, 2 poäng, –6
3) Portugal, 2 poäng, +3
4) Norge, 0 poäng, –6

Text: Erik Malmqvist
Foto: Portugisiska Handbollförbundet