Nyheter

U-landslag / 7 augusti 2021

Tiomålsseger mot Färöarna

Sveriges U19-herrar hade inga bekymmer med att besegra Färöarna i Scandinavian Open Championship på lördagskvällen. Tio bollar skiljde lagen åt efter 60 minuters spel i Lund.

I öppningsmatchen av Scandinavian Open Championship besegrades Danmark med 31–24 och mot Färöarna på lördagskvällen stod det svenska U19-landslaget för en minst lika stabil insats.

För ovanlighetens skull när det kommer till handboll avgjordes matchen mer eller mindre redan i den första halvleken. 2019 års mästare av European Open Championship, Färöarna, kom till spel utan ett par nyckelspelare och tog ledningen med 1–0 innan målvakt Marko Roganovic spelade fram Julian Sjögren som kontrade in kvitteringen. Därefter etablerades en blågul flermålsledning som laget behöll matchtiden ut.

– Generellt tycker jag väl att det var lite stressigt och rörigt i början där vi provade ett nytt försvarsspel. Vi fick inte träffen vi hade hoppats på och gick då ifrån den taktiken rätt snabbt. I det stora hela var det sedan kontrollerat från minut tio och efter femton-tjugo minuter var det toklugnt, menade förbundskapten Jesper Östlund.

Sju bollar skiljde lagen åt i paus och efter 60 minuters spel hade den differensen ökat till tio med 31–21 som slutresultat. Den svenska ledarstaben valde att gå runt på många spelare och bevisade på så sätt att det är en bred trupp de har att jobba med i SOC och även under EM som inleds nästa vecka.

– De som spelade mindre i går fick mer speltid i dag och det är viktigt att ha flera spelare varma innan vi åker till mästerskapet.

En av de som fick chansen mot Färöarna var tidigare nämnde Roganovic, som under perioder stängde igen fullständigt. Efter slutsignalen utsågs målvakten till matchens främsta spelare.

– Han var jätteduktig och fick till det redan från start och hade väl ungefär 50 i räddningsprocent när vi skiftade, berömde Östlund och utökade sitt resonemang genom att inkludera även Oscar Sävinger och Alexander Lindén:

– Vår målvaktsposition är stark och vi känner oss trygga där. Alla tre är helt olika varandra så vi har en spännande målvaktsuppsättning.

På söndag avslutas årets upplaga av SOC när Sverige ställs mot Norge klockan 12:00.

SVERIGE–FÄRÖARNA 31–21 (17–10)
Sverige: Julian Sjögren 6, Isak Larsson 4, Oscar Lindqvist 4, Liam Kjellman 3, Olle Österhall 3, Felix Möller 3, Axel Skoog 2, Elliot Stenmalm, Kevin Johansson, Robin Sanderhem, Malte Celander, Assar Kammenhed, Marko Roganovic.
Färöarna: Bjarni i Selvindi 6, Sveinur Olafsson 4, Óli Mittún 3, Pauli Høj 3, Bogi Hansen 2, Viktor Gaini, Baldur Gillason, Sakir Frýdal.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Färöarna: 3 x 2 min + ett rött kort.
Domare: Alice Watson & Line Welin, Sverige.
Publik: X (Sparbanken Skåne Arena, Lund, Sverige).

SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP

6 augusti:
Färöarna–Norge 34–27
Sverige–Danmark 31–24
7 augusti:
Danmark–Norge 29–24
Sverige–Färöarna 31–21
8 augusti:
(10:00) Färöarna–Danmark
(12:00) Sverige–Norge Livesändning
Tabell:
1) Sverige, 4 poäng, +14
2) Färöarna, 2 poäng, 0
3) Danmark, 2 poäng, –2
4) Norge, 0 poäng, –12

Text: Erik Malmqvist
Foto: Nisse Nilsson