Nyheter

U-landslag / 24 november 2018

Storseger mot Portugal för U16-damerna

Det svenska U16-landslaget avslutade Scandiberico Tournament med en storseger mot Portugal. Sverige tog greppet om matchen från start och vann bekvämt med slutsiffrorna 38–29 (22–13).
– Alla gjorde det bra, det var verkligen en laginsats, kommenterade förbundskapten Patrik Svarvén.

• • •

Förbundskapten Patrik Svarvén fick se precis det han saknade i gårdagens förlust mot Norge. Ett taggat Sverige inledde starkt och tog tag i taktpinnen direkt. Efter en kvart ledde svenskorna med sex bollar.

– Vi pratade om att starta matchen på rätt sätt och undvika de misstagen vi gjorde mot Spanien och Norge i inledningsfasen. Därför var det skönt att vi fick det lugnet efter vår fina start, berättade förbundskapten Patrik Svarvén.
Därefter fortsatte Sverige att föra spelet och gick rättvist ut i halvtid med niomålsledning 22–13. Några av de spelare som utmärkte sig i dagens insats var femmålsskytten Vanja Andersson och Agnes Lundin.
– Vanja och Agnes styrde spelet på ett bra sätt och hittade många lösningar. Men även Elin Heikka jobbade på bra idag. Hon gjorde grovjobbet i det tysta, både bakåt och framåt, menade Svarven.
– Det var dock i mångt och mycket en laginsats idag. Alla gjorde bra ifrån sig, vilket syntes i målprotokollet där alla våra 14 utespelare finns med, fortsatte han.
Sverige hade inga svårigheter i den andra halvleken att försvara sin ledning. Portugal hade visserligen en stor målskörd men var aldrig nära att komma ikapp svenskorna.

– Vi blev lite avslappnade i den andra halvleken. I anfallsspelet gynnade det oss men vi tappade noggrannheten i vårt försvarsspel. Det är lätt att tappa fokus när man har en sådan stor ledning, förklarade Svarvén.

Slutresultatet i matchen skrevs 38–29 (22–13) till Sverige. En härlig avslutning på Scandiberico Tournament och veckan som varit. Sammanlagt vann Sverige två av tre matcher och åker hem med en målskillnad på +9. Ett resultat som bådar gott inför framtiden.
– Vi lämnar Spanien med en skön känsla. Alla var bidragande till segern idag vilket känns extra roligt. Sammanfattningsvis är jag nöjd med vårt spel med undantag för vår första halvlek mot Norge. Vi har en del att lära oss av den matchen, berättade Svarvén.
– Sist men inte minst har de individuella prestationerna varit väldigt bra vilket tyder på att träningen funkar bra ute i klubbarna. Det glädjer mig, avslutar Patrik Svarvén.

SVERIGE-PORTUGAL 38–29 (22–13)

Sverige: Vanja Andersson 5, Thea Blomst 5, Nina Koppang 5, Ella Fosberg 3, Elin Heikka 3, Linnea Pripp 3, Charité Mumbongo 2, Sofia Karlsson 2, Ida Sembe 2, Agnes Lundin 2, Elsa Åsberg 2, Hanna Wedenby 2, Kaja Stojilkovic, Isabelle Jidmar.
Utvisningar, Sverige: 1 x 2 min. Portugal: 3 x 2 min.
SCANDIBERICO TOURNAMENT
22 november:
Portugal–Norge 21–29
Spanien–Sverige 16–24
23 november:
Norge–Sverige 31–23
Spanien–Portugal 19–26
24 november:
Sverige–Portugal 38–29
Spanien–Norge 16–29
Slutställning: 1) Norge, 6p, +29  //  2) Sverige, 4p, +9  // 3) Portugal, 2p, –10  //  4) Spanien, 0p, –28
Text: Olof Thyrelius Ericson