Nyheter

U-landslag / 5 juli 2019

Svag svensk avslutning bäddade för norsk seger

Sverige började bäst mot Norge i den avslutande matchen i Scandinavian Open Championship men trots det slutade det med förlust. Norge vann med 33–29 efter att vår nordiska granne avslutat matchen med att göra 9–1 på Sverige.
– Vårt fokus inför matchen låg på omställningsspelet och försvarsspelet. Det förstnämnda fick vi till på ett bra sätt, men vad gäller försvarsspelet finns det mer att önska, säger Sveriges assisterande förbundskapten Lasse Olsson.

• • •

Den 16 juli premiärspelar Sverige mot Sydkorea i VM som avgörs i spanska Vigo & Pontevedra. Uppladdningen har ägt rum i Helsingborg och efter storseger mot Egypten (37–28) och knapp förlust mot Danmark (28–31) väntade Norge på fredagskvällen.
Sverige startade matchen bra och flera spelare imponerade i anfallsspelet: Gzim Salihi med sitt fina genombrott och skott, Gustav Davidsson styrde spelet på ett bra sätt och på högerkanten fick Samuel Lindberg visa prov på både snabbhet och kyla i avsluten. Halvleken var trots det jämn och ställningen i paus var 16–14 till Sverige.
– Norge fick skjuta fritt i första halvlek, det tycker jag att killarna rättade till i den andra, säger Lasse Olsson och får medhåll av fyramålsskytten Jack Thurin.
– Jag tycker att vi gjorde en bra match under de första 45 minuterna, vi stod bra bakåt även om vi tappade höjd ibland. Vi var också bra framåt där vi kom till bra lägen från nästan samtliga positioner. Men då tog Norge timeout och fick momentum efter det, säger IFK Skövde-spelaren.
Norge fick verkligen till det efter timeouten. Sverige hade nämligen ledningen med 25–22 innan Norge kom igång på allvar och gick både ikapp och förbi ett slarvigt svenskt lag. Till slut blev det norsk seger med 33–29 och därmed svensk tredjeplats i turneringen.
– Under 45–50 minuter var vi ganska nöjda, men det går inte att vara nöjd med sista tio som vi förlorade med 9–1. Vi hade inte riktigt kylan att fortsätta att spela med ett högt tempo och vi slängde iväg flera skott som deras målvakt inte ens behövde rädda, säger Lasse Olsson, som trots allt hittade mycket positivt från matchen.
– Jag tycker att Gustav Davidsson fortsätter att göra det väldigt bra, han drev spelet under långa stunder. Sen tycker jag att Karl Wallinius slet på bra och att Samuel Lindberg hade bra fart under fötterna.
Nu åker spelare och ledare hem till sitt innan det bär av till Spanien inför VM-premiären mot Sydkorea.
– Vi åker ner på måndagen och möter Sydkorea på tisdagen, så det blir tufft. Vi är nöjda med vårt läger och ser med tillförsikt fram emot VM.
Jack Thurin tror att Sverige kommer kunna göra bra ifrån sig under det stundande världsmästerskapet:
– Det är ett gött gäng där många kommer tillsammans från samma föreningar. Men även vi som kommer ensamma från en klubb har kommit in bra i det och det är en kul grupp där alla är ambitiösa. Jag tycker att vi har spelat ihop oss på ett bra sätt och ser fram emot VM, säger han.
NORGE–SVERIGE 33–29 (14–16)
Norge: Simen Holand Pettersen 6, Andreas Horst Haugseng 6, Ole Naerland 4, Sindre Heldal 4, Alexander Mitrovic 3, Leander Myklebust Seime 3, Rassin Haugseng 2, Vetle Rønningen 2, Felix Lunde 1, Sander Løvlie Simonsen 1, Tord Haugseng 1.
Sverige: Gustav Davidsson 5, Samuel Lindberg, 5, Jack Thurin 4, Gzim Salihi 4, Gustaf Wedberg 3, David Sandberg 3, Axel Morand 2, Ludvig Juramala Åström 2, Karl Wallinius 1.
Utvisningar, Norge: 4 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Niclas Widell & Jonas Åström, Sverige.
Publik: – (Idrottens Hus, Helsingborg).
SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP I HELSINGBORG
3 juli:
Danmark–Norge 33–22
Sverige–Egypten 37–28
4 juli: 
Egypten–Norge 25–26
Sverige–Danmark 28–31
5 juli:
Egypten–Danmark 31–30
Norge–Sverige 33–29
Tabell: 
1) Danmark, 4 p, +13
2) Norge, 4 p, –6
3) Sverige, 2 p, +2
4) Egypten, 2 p, –9
Text: Ola Selby
Foto: Christoffer Borg Mattisson