Nyheter

U-landslag / 22 augusti 2021

Svensk sjundeplats i U19-EM

De svenska U19-herrarna avslutade EM i Kroatien genom att vinna med 26–24 mot Island. Därmed summeras mästerskapet med en blågul sjundeplacering.

– Otroligt starkt av killarna att orka ladda om för den här matchen, sade förbundskapten Jesper Östlund efter segern.

Island var första lag att hitta nätet i matchen som skulle avgöra vilket av lagen som skulle sluta sjua respektive åtta i europamästerskapet. Sverige gjorde sedan fyra mål i rad genom Felix Möller gånger två, Olle Österhall och Isak Larsson. På så sätt skapade sig Blågult utrymme direkt från start och när 17 minuter var spelade hade Marko Roganovic fortfarande blott släppt två bollar förbi sig.

– Dels startade Marko väldigt bra i mål och vi stod bra i vårt 5–1-försvar, konstaterade Jesper Östlund angående den fina matchinledningen.

Med några minuter kvar till halvtidsvilan kvitterade islänningarna till 10–10 och när lagen återvände till omklädningsrummen hade de hunnit med ytterligare ett mål var.

I början av andra halvlek tog sig motståndarna för första gången upp i ledning, men trots tunn matchtrupp även denna dag orkade Sverige få till en sista kraftansträngning med tio minuter kvar att spela. Julian Sjögren gjorde då 21–20 och sedan klarade laget av att hålla undan och vinna med 26–24.

– Mentalt var det jättestarkt att vända tillbaka där. Oscar Sävinger kom in sista kvarten och gjorde det bra i målet. Jag får plussa massor för Olle Österhalls två senaste matcher och Felix Möller stod upp bra. Isak Larsson har krigat på och orkat driva på det med mycket speltid genom hela turneringen, berömde förbundskaptenen.

Segern innebär att Sverige placerar sig som sjua i U19-EM. Det hade kunnat bli betydligt mer ärofyllda placeringar än så, där laget öppnade mästerskapet med starka prestationer i en tuff grupp innehållandes framförallt Spanien och Ungern. Förlusten i slutminuterna mot Slovenien i sista matchen i huvudrundan satte dock stopp för de möjligheterna.

– I slutändan tycker jag att vi var värda lite mer och att en sjundeplats är i underkant sett till vad vi presterat. Vi hade otur med ett annat resultat dagen innan vi åkte ut när Spanien lyckades göra en supervändning med tre mål på sista 30 sekunderna mot Slovenien. Annars hade vi mött Slovenien i en avgörande match när de redan var klara och även trots det var vi väldigt nära att gå till semifinal.

– Vi har lärt oss mycket under turneringens gång och det är jättebra för killarnas fortsatta karriärer att ha fått spela sju jättetajta matcher här nere som allihop har avgjorts i de sista minuterna. Vi har vunnit fyra matcher, ett kryss och två förluster och i slutändan tycker jag att det är ett godkänt resultat, men man vill alltid vara med om sista matcherna i turneringen.

Något som varit återkommande under mästerskapets gång är de svenska spelarnas attityd att ständigt jobba på oavsett ställning i matchen. Söndagens vändning mot Island var ett av många exempel på det.

– Det har varit jättehäftigt att se hur killarna har fått ihop lagkänslan och att vi har haft rätt värderingar hela vägen. De har gjort det bra utanför planen och även hjälpt varandra på planen med att pusha varandra och inte vika ner sig. Vi har verkligen spelat 60 minuter i alla matcher och jag tycker det är väldigt häftigt att man har gjort det som ett lag, summerade Östlund.

SVERIGE–ISLAND 26–24 (11–11)
Sverige: Isak Larsson 8, Felix Möller 6, Olle Österhall 5, Julian Sjögren 4, Malte Celander, Oscar Lindqvist, Liam Kjellman.
Island: Benedikt Gunnar Oskarsson 7, Simon Michael Gudjonsson 4, Johannes Berg Andrason 3, Andri Már Rúnarsson 3, Gauti Gunnarsson 3, Thorsteinn Leo Gunnarsson 2, Andri Finnsson 2.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Island: 5 x 2 min.
Domare: Marko Boricic & Dejan Markovic, Serbien.
Publik: 150 (City Sports Hall Varazdin, Varazdin, Kroatien).

U19-EM, HERRAR, GRUPP B

12 augusti:
Sverige–Ungern 36–35
Spanien–Israel 34–23
13 augusti:
Israel–Sverige 25–29
Ungern–Spanien 27–29
15 augusti:
Sverige–Spanien 35–35
Ungern–Israel 35–27
Tabell:
1) Spanien, 5 poäng, +13
2) Sverige, 5 poäng, +5
3) Ungern, 2 poäng, +5
4) Israel, 0 poäng, –23

HUVUDRUNDAN

17 augusti:
Island–Sverige 27–29
Slovenien–Spanien 37–37
18 augusti:
Sverige–Slovenien 29–32
Spanien–Island 32–25
Tabell:
1) Slovenien, 5 poäng, +7
2) Spanien, 4 poäng, +7
3) Sverige, 3 poäng, –1
4) Island, 0 poäng, –13

PLACERINGSMATCHER 5–8

20 augusti:
Sverige–Danmark 29–34
Portugal–Island 33–30
22 augusti:
Sverige–Island 26–24
(12:15) Danmark–Portugal

Text: Erik Malmqvist
Foto: Anze Malovrh / Kolektiff Images