Nyheter

U-landslag / 11 augusti 2019

Svensk U19-seger med uddamålet

Sverige besegrade Ungern i U19-VM:s fjärde gruppspelsomgång med minsta möjliga marginal. Slutresultatet skrevs 29–28 (12–16) efter att William Andersson Moberg avstämt skickat in segermålet med dryga sekunden kvar av matchen. Vinsten innebär att Sverige fortsätter att toppa sin grupp på målskillnad.

• • •

Sverige fick en tuff start på lördagens möte med Ungern. Ett tidigt 0–2 underläge var starten på en ungersk dominans som skulle hålla fram till andra halvlek. Den första timeouten från svenskt håll togs redan efter åtta minuter. Som mest ledde Ungern med sex mål i första halvlek.

Två minuter in i andra halvlek kom så vändningen. Fem raka mål av Sverige skapade likaläge i matchen. Victor Ljungqvists eleganta stegisättning och hoppskott innebar 18–18 och bäddade för slutdramatik.
Ljungqvist blev tillsammans med AHK-duon Alexander Regen och William Andersson Moberg bästa målskytt i Sverige. Trion stod för sex mål var och stack ut i positiv bemärkelse framåt. Inte minst Andersson Moberg som dessutom tilldelades priset som matchens lirare.
Efter kvitteringen följdes lagen jämnt åt i målprotokollet. Medan försvarsspelet hos båda lagen lämnade en del att önska var det inget fel på den offensiva viljan och entusiasmen. Både Ungern och Sverige klev på mot slutminuterna och satsade friskt mot mål.
Med endast 60 sekunder kvar var läget helt lika, 28–28. När Ungern i sitt sista anfall tvingats till avslut från tio meter och bommat fick Blågult chansen att plocka med sig båda poängen. Fram klev Andersson Moberg som hann få till ett maskerat niometersskott med två sekunder kvar av klockan. Fullträffen utlöste ett skönt segerjubel på den svenska bänken och bland de svenska supportrarna på läktaren i Skopje.
Uddamålssegern innebär att Sverige behåller sin förstaplats i gruppen före Ungern, Frankrike och Egypten som alla ligger på samma antalet poäng. Den sista omgången spelas på måndag. 14.30 ställs Sverige mot Frankrike i en match som avgör vilken position blågult slutar på och i förlängningen motståndet i åttondelsfinalen.
UNGERN–SVERIGE 28–29 (16–12)
Ungern : Bence Hornyak 8, Bence Papp 7, Daniel Kecskes 3, Bence Holdosi 3, Akos Kohegyi 2, Dominak Gal 2, Alex Bognar, Viktor Jurij Melnyicsuk, Huba Vajda.