Nyheter

U-landslag / 28 juni 2019

Sverige chanslöst mot Danmark i SOC-premiären

Första matchen för året – då blev det förlust med 14 bollar mot Danmark för de svenska U19-damerna.
– Danmark var bra och vi behöver lite tid tillsammans, säger förbundskaptenen Niklas Harris som ändå inte var allt för missnöjd efter matchen.

• • •

EM i ungerska Györ 11–21 juli hägrar för de svenska U19-damerna och som uppladdning för mästerskapet spelar laget i helven Scandinavian Open Championship i norska Hamar.
Danmark stod för motståndet i inledningsmatchen – och tryckte gasen i botten direkt. Danskorna gjorde 5–0 och det dröjde nästan åtta minuter innan Sverige spräckte nollan. Drygt två minuter spelare var den danska ledningen bara två mål, 6–4, men då kom sex raka rödvita mål fram till 12–4 och även i halvtid var försprånget lika stort.
– Vi mötte Danmark i den här turneringen förra året också och fick stryk med nio mål, sedan gick vi och blev fyra i VM medan de blev sjua. Siffrorna är stora, men betyder heller inte allt, säger Niklas Harris.
– Danmark har spelat åtta landskamper i år, det här var vår första match sedan bronsmatchen mot Sydkorea förra sommaren och vi jobbar med att snabbutbilda och hitta rätt i vårt spel. Jag tycker ändå att vi har sekvenser i matchen som ser bra ut. Deras målvakt var bäst i deras lag med en räddningsprocent på 45 och när vi missade många fina lägen så rann det ifrån.
Två spelare som Harris väljer att lyfta fram är Cajsa Sällström och Maja Fredén, truppens två debutanter.
Redan i morgon, klockan 15.00, möter Sverige Norge. Lagen möts även i VM-premiären den 11 juli.
DANMARK–SVERIGE 33–19 (17–9)
Danmark:
Clara Skyum Thomsen 7, Cecilie Sofie Bjerre 6, Sylvie Gamys 6, Emilie Bodholt Steffensen 5, Natasja Andreasen 4, Naja Frøkjær-Jensen 2, Michaela Elsberg Møller 2, Camilla Faartoft.
Sverige: Maja Fredén 3, Amanda Sjöstrand Hallman 3, Jackie Moreno 2, Cajsa Sällström 2, Lina Cardell 2, Isabelle Andersson 2, Elma Örtemark 2, Wilma Schelin, Malin Sandberg, Ebba Wallenberg.
Utvisningar, Danmark: 2 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Håkon Aksdal & Eivind Holager, Norge.
Publik: – (Boligpartner Arena, Hamar, Norge).
SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP I HAMAR, NORGE
28 juni:
Danmark–Sverige 33–19
Norge–Rumänien (19.00)
29 juni: 
Rumänien–Danmark (13.00)
Norge–Sverige (15.00)
30 juni: 
Sverige–Rumänien (10.00)
Norge–Danmark (12.00)

Text: Daniel Vandor
Foto: IHF