U-landslag / 6 juli 2018

Sverige fick inte till det mot Kroatien

Det blev en blytung förlust, den andra i rad, för U20-damerna när man mötte Kroatien på fredagskvällen. 18–22 slutade bataljen.

• • •

Förbundskapten Erik Larholm var inte nöjd med det hans lag presterade:
– Vi är missnöjda, det är vi alla. Jag tycker att vi gör vår sämsta match hittills. Det är ett bra lag vi möter, man får inte trycka ner motståndarna och tro vi är ett världslag heller. Men utifrån vad vi gjort tidigare, där vi hållit oss till matchplanen, är det här en sämre insats och jag tycker det märks.
– Det blir lite för många missade avslut. Det är inte en undermålig insats, men vår sämsta hittills, fortsätter han.
Det började ju så bra för Sverige. Med ett mycket fint försvarsspel framför en storspelande Rebecca Nilsson i mål gick man snabbt fram till ledning 7–3 när Clara Lerby gjorde ett av sina fem mål för kvällen.
Men Kroatien fick så småningom ordning på sitt försvarsspel, också dom med en fin målvakt mellan stolparna, och andra halvan av första halvlek var deras. Inte minst tack vare ledningsmålet till för 12–13 som kom med 18 sekunder kvar till paussignalen.
Rebecca Nilsson fortsatte storspela även i andra halvlek men det skulle bli motiga 30 minuter för övriga i det svenska laget.
Utvisningar, slarv och bommade lägen såg länge ut att fälla avgörandet, men med tio minuter kvar var det som att hela laget knöt nävarna tillsammans och vägrade ge sig.
Julia Olsson reducerade till 17–18 men fick i anfallet därpå en offensiv foul emot sig, och Kroatien kunde utöka. Olivia Löfqvist gjorde ändå 18–20 med närmare fyra minuter kvar att spela, och fler lägen fanns för att krypa närmare.
Men allt gick verkligen emot Sverige i slutet av matchen, antingen genom egna missar, bra målvaktsinsatser eller otur.
Kroatien avgjorde matchen med två mål i slutet och nu väntar Egypten i grupp D:s sista match.
– Försvarsspelet är bra i andra halvlek och första tio av första halvlek. Vi får lägen men de mynnar inte ut i mål.
Ni har chanser i slutet men lyckas inte, vad tror du det beror på?
– Vi möter ett offensivt försvarsspel och d handlar det mycket om spelarnas skicklighet, samtidigt som vi inte har haft så himla mycket tid ihop. Det är lite av varje.
Hur tänker du inför fortsättningen?
– Vi får se vad detta innebär. Danmark, Rumänien och Nederländerna möter varandra och kanske förlusten inte har någon betydelse alls. Det återstår att se.
SVERIGE-KROATIEN 18–22 (12–13)
Sverige: Clara Lerby 5, Kristin Thorleifsdottir 3, Julia Olsson 3, Olivia Löfqvist 2, Ida Gullberg 1, Olivia Gemmel 1, Victoria Larsson 1, Tilda Winberg 1, Hannah Scheuer Larsson 1.
Kroatien: Katarina Mrazovic 8, Dora Lukic 4, Lucija Zeba 3, Katja Mikolic 2, Ivona Mrden 2, Antonia Civljak 2, Magdalena Zderic 1.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Kroatien: 4 x 2 min.
Publik: 180 (Hodos Imre Sport Hall).