Nyheter

U-landslag / 27 juli 2018

Sverige föll i slutsekunderna i SOC-premiären

De svenska U18-damerna ledde stora delar av matchen, men med bara sex sekunder kvar gjorde Sydkorea 24–23 och vann i Scandinavian Open Championship i Märsta.

• • •

Förbundskaptenen Niklas Harris fyller år i dag, men fick tyvärr inte fira med seger. I stället blev det en snöplig förlust mot Sydkorea, som varken han eller spelarna aldrig sett tidigare.
– Det var helt sjukt innan matchen. Norge och Danmark har vi mycket film på, liksom Ungern som vi möter i första omgången i VM, men ingen jag pratat med hade sett det här Sydkorealaget spela tidigare. Vi hade ingen aning om de skulle spela 6–0 eller 3–2–1 eller något annat, säger han utan att ändå låta allt för besviken.
Så hur spelade de? 
– Med extremt snabba fötter. Jag tror bara de gjorde mål på två skott utifrån på hela matchen, annars var det mycket rullespel och gå utsida två. Där hann vi inte med och fick många straffar mot oss. Sen tryckte de hela tiden med snabba avkast. Det är frustrerande på ett sätt, vi känns bättre och större och det känns som att vi ändå kan göra mål relativt lätt, men så springer de så in i bänken direkt de får bollen. Men det är väldigt nyttigt för oss att få den här typen av matcher.
Sydkorea inledde matchen bäst och hade 1–0, 3–1, 4–2 och 5–4 innan Sverige kvitterade och sedan övertog ledningen och hade både 9–5 och 11–7. Sedan gick det svenska spelet i stå en aning och på de sista nio minuterna i första halvleken och första fem i den andra blev det bara ett svenskt mål, Amanda Sjöstrand Hallmans 12–11 i slutsekunderna av första, Sverige kvitterade sedan till 15–15 innan nästa ryck kom och nästa gång Sydkorea var i ledningen var när Oh Ye-Dam gjorde 24–23 med sex sekunder kvar av matchen.
– Vi hade en utvisad spelare och gick för att vinna. Vi behövde få in en spelare för att kunna spela sex mot sex under slutskedet, men tappade bollen och de kunde avgöra. Vi hade inte gjort så om det varit i ett mästerskap, men vi ser det här som en bra förberedelse då det ändå är en situation vi kan hamna i. Vi tog ut målvakten vid i princip varje utvisning och jag tycker att vi hade väldigt bra utdelning på det, vi lyckades skapa många lägen där.
Isabelle Andersson, som bytt Spårvägen till Skuru inför kommande säsong, var bäst i det svenska laget, inte bara i målprotokollet där hon noterades för sju fullträffar.
– Det var en konstig match och har inte mött ett lag tidigare där det gått så fort. De är mycket mindre än oss men är snabba och explosiva och spelar en fartfylld handboll. Jag tycker att vi har matchen stora delar av den, vi har några bollar upp men blir då för individuella och då låser sig spelet, säger hon.
Sverige gick runt på samtliga 16 spelare och laddar nu inför matcherna mot Norge i morgon och Danmark på söndag.
– Två lag som vi aldrig har slagit tidigare, de har legat en bit före oss. Men vi kommer närmare och i november förlorade vi bara med ett mot Danmark och spelade oavgjort mot Norge. Jag tycker att det är riktigt bra att vi får de här tuffa matcherna innan vi åker iväg till VM.
 
SVERIGE–SYDKOREA 23–24 (12–11)
Sverige:
Isabelle Andersson 7, Malin Sandberg 4, Amanda Sjöstrand Hallman 4, Kajsa Dahlberg 3, Cornelia Dahlström, Lina Cardell, Jackie Moreno, Nina Dano, Wilma Schelin.
Sydkorea: Lee Daeun 6, Choi Gyeong-Bin 4, Oh Ye-Dam 3, Kim Su-Min 2, Jo Eun-Been 2, Park So-Youn 2, Yun Ye-Jin 2, Woo Bitna, Son Mink-Yong, Kim Ji-Hyun.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Sydkorea: 5 x 2 min.
SCANDINAVIAN OPEN (U18)
27 juli: 
Norge–Danmark 19–19
Sverige–Sydkorea 23–24
28 juli: 
Danmark–Sydkorea (16.00)
Sverige–Norge (18.00)
29 juli: 
Sydkorea–Norge (11.00)
Sverige–Danmark (13.00)
Svenska truppen
 
Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg-Mattisson