Nyheter

U-landslag / 25 mars 2018

Sverige grupptvåa efter kryss i sista matchen

Sverige förblev obesegrade i VM-kvalet på hemmaplan sedan man kryssat, 26–26, mot Nederländerna i sista matchen. Därmed blev man grupptvåa på sämre målskillnad.

Nederländerna och Sverige hade full pott inför söndagsförmiddagens sista match i VM-kvalgruppen. Matchen gällde vilket av lagen som skulle ta hem gruppsegern och Sverige behövde vinna för att lösa det, medan Nederländerna “bara” behövde kryssa.
Till slut stod Nederländerna som gruppsegrare sedan lagen delat på poängen.
– Ser man till resultaten vi gjort mot dom innan så är det bra med kryss, men vi är lika starka som Nederländerna idag. Det är små marginaler som avgör, är vi bra så vinner vi och är dom bra så vinner dom. Idag fick deras mittsexa ta lite för många returer och stanna på nästan tvåsiffrigt antal mål. Vi är lite utanför de försvarsramar vi kom överens om innan och det är tre-fyra mål som hade gjort att vi vunnit, säger Erik Larholm, förbundskapten.
Det fanns såklart mycket positivt att ta med sig också för Larholms gäng.
– Vi visar att vi klarar av tempot och stänger deras kontringsspel i mångt och mycket jämfört med vad dom gjort innan. Vi spelar trots allt lika mot Nederländerna i en tävlingsmatch och resultatmässigt är det verkligen helt okej. Kanske att dom är mer samspelta gör lite skillnad i täta matcher.
Sverige blev nu alltså tvåa i gruppen på sämre målskillnad men framtiden får utvisa vad det innebär när VM lottas.
– På förhand ska det betyda en tuffare lottning såklart men jag vet inte hur seedningssystemet kommer gå till. Oavsett ska du vinna många matcher i ett VM, och det viktigaste var att ta sig dit så vi kan åka och göra något bra av det.
Med vilka känslor åker du ifrån den här kvalhelgen i Trollhättan?
– Det är kul att se att spelarna utvecklats varje gång vi ses, många har mognat på flera sätt. Nu ska vi jobba för att ta nästa steg, vi tog ett halvt mot Nederländerna idag. Jag ger helgen fyra handbollar av fem möjliga (skratt).
NEDERLÄNDERNA-SVERIGE 26–26 (13–15)
Nederländerna: Merel Freriks 9, Sarah Johanna Dekker 5, Dione Housheer 4, Amy Oostveen 3, Bo Van Wetering 3, Larissa Nüsser, Sharon Nooitmeer.
Sverige: Hannah Scheuer Larsson 6, Victoria Larsson 4, Kristin Thorleifsdottir 4, Olivia Löfqvist 3, Hannah Flodman 3, Julia Olsson 2, Thea Stankiewicz, Amelia Lundbäck, Ida Gullberg, Clara Lerby.
Utvisningar Nederländerna: 5 x 2. Sverige: 2 x 2.
Domare: Ozren Backovic, Mirko Palackovic, Slovenien.
Publik: 482 (Älvhögsborg, Trollhättan).
Text: Marcus Löfström
Foto: Christoffer Borg Mattisson