Nyheter

U-landslag / 3 juli 2019

Sverige gruppvinnare i European Open

Två lag som stod på maximala åtta poäng var efter fyra spelade matcher ställdes mot varandra i den avslutande gruppspelsmatchen av European Open. Det handlade om Sveriges möte med Tjeckien på U17-nivå.

• • •

Efter ett antal matcher där det mest handlat om hur stor vinstmarginalen skulle bli, var det tänkt att onsdagskvällens möte med Tjeckien skulle bli en värdemätare inför fortsättningen. Välfyllda läktare i Valhalla fick se en intensiv och målrik inledning med fem mål på de öppnande tre minuterna.
För Sverige var det playmakern Albert Månsson som startade målskyttet när han gick på ett kraftfullt genombrott. Den satsningen gav en tydlig indikation på att allvaret hade börjat.
– Jag upplevde att det var en riktigt bra stämning och energi under hela matchen, menade Månsson och när läget öppnade upp sig direkt i första anfallet var det helt enkelt bara att ta det.
– Jag såg att jag hade läge en-mot-en och tänkte att jag skulle köra en kullager. Det var väldigt gött att den gick in!
Tjeckien skapade sig sedan ett litet försprång, men Sverige var kvicka med att utjämna och gå förbi. Två måls underläge förvandlades till fem måls övertag. Kontringsspelet som laget hittills fått öva så mycket på under gruppspelet, visade sig vara effektivt även mot denna typ av motstånd där Julian Sjögren fick visa hur snabb han verkligen är.
Under halvlekens avslutning fick laget i blågult spela med en man mindre vid ett antal tillfällen. Detta öppnade upp möjligheter för tjeckerna att få kontakt och vid signalen för 25 spelade minuter var ställningen 15–12.
Gästerna fortsatte att ta vara på det momentum de till synes skaffat sig i slutskedet på första och sex minuter in i den andra halvleken kom den tjeckiska kvitteringen fram till 17–17.
Något nytt underläge skulle Sverige dock aldrig hamna i. Efter kvitteringen ökade kontrollen igen och det såg ut som att laget var på väg att gå utan poängtapp genom gruppspelet. Det var ledning med tre bollar, men Tjeckien gav sig inte och ordnade först reduceringar innan även kvitteringen till 25-25 kom i vad som var matchens sista avslut.
– Jag visste att Tjeckien var bra, de har två spelare som är ruggigt bra. Deras mittnia är en riktigt bra spelare som är otroligt duktig på att tempoväxla och han slet isär oss, berömde förbundskapten Tomas Axnér motståndet.
– De kändes också extremt samspelta och hade bra tajming i det. Så som de spelade tar det lång tid att lära sig, det krävs många timmar ihop. Tar man det dock position för position så har vi ett starkare lag.
Att det såg ut att gå mot seger men ändå inte blev så, finns det förklaringar till.
– Vi hade en ledning med tre mål och där tycker jag att vi inte var tillräckligt skarpa. Men det är klart, killarna är sjutton år gamla och det blev några felval. Vi hade kunnat stänga matchen med ett friläge bland annat, så det finns lite grejer att förbättra.
– Det handlar mycket om rutin och koncentration, menade förbundskaptenen.
Särskilt nedstämda behöver dock spelarna och ledarna inte vara. För den tappade poängen till trots, tog Sverige hand om förstaplatsen i gruppen och under torsdagen väntar nu spel i huvudrundan.
– De ska ju vara lite deppiga när vi inte vinner och hade ledning, men samtidigt har vi inte förlorat någon match än och vi vann gruppen på målskillnad.
– Jag tror att lagen vi ska möta nu håller ungefär den här nivån. Så vi tar oss an matcherna mot Italien och Island och så får vi se hur långt det räcker.
SVERIGE–TJECKIEN 25–25 (15–12)
Sverige: Julian Sjögren 7, Elliot Stenmalm 6, Felix Möller 4, Elias Hall 3, Albert Månsson 3, Marcus Lennernäs 2.
Tjeckien: Jakub Rumian 7, Jonas Patzel 6, Mathias Choleva 4, Stepan Fiala 3, Pavel Bajer 2, Jiri Rakousky 1.
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 min. Tjeckien: 3 x 2 min.
Domare: Hakon Aksdal & Eivind Holager, Norge.
Publik: 300 (Valhalla, Göteborg).
EUROPEAN OPEN, U17, GRUPP A
1 juli: 
Tjeckien–Schweiz 23–20
Luxemburg–Storbritannien 29–13
Sverige–Ryssland 28–21
Tjeckien–Storbritannien 44-8
Ryssland–Luxemburg 23-14
Sverige–Schweiz 29-13
2 juli: 
Ryssland–Tjeckien 19–26
Schweiz–Storbritannien 33–11
Sverige–Luxemburg 27–13
3 juli: 
Luxemburg–Tjeckien 15–21
Ryssland–Schweiz 20–20
Sverige–Storbritannien 36–7
Ryssland–Storbritannien 32–16
Luxemburg–Schweiz 13–22
Sverige–Tjeckien 25–25
4–5 juli: Placeringsmatcher
Livestreaming
Matcher, tabeller, resutat
Text: Erik Malmqvist
Foto: Karin Celander