Nyheter

U-landslag / 13 augusti 2017

Sverige missar slutspel – oavgjort i sista gruppspelsmatchen

Övre eller undre halvan i turneringen? Sverige befann sig i ett vägskäl i U17-EM, var nästan bland topplagen inför slutkvarten mot Frankrike men missade att sy ihop matchen. Oavgjort efter mycket dramatik skickar landslaget till placeringsmatcher i nästa vecka.

• • •

– Jag är väldigt besviken men ändå fantastiskt stolt, sade Niklas Harris.
– Med förutsättningarna där vi har fem landskamper med oss och de flesta andra har spelat 20 till 25 landskamper har vi utmanat och krigat på bra.
Ett mål ifrån var en svårsmält sanning för förbundskaptenen och de 16 spelarna som bara förlorade en av tre gruppspelsmatcher men ändå inte får vara med när det allra roligaste börjar.
– Vi måste ta med oss att vi har en hög högstanivå. Sen kommer vi i olika matchsituationer men har vi inte varit där innan måste vi få dem för att lära oss, sade Harris.
Han har matat in en taktik med tryck i omställningarna, som så när höll till topp åtta. Den präglade emellertid ytterligare en rejäl sekvens, starten på andra halvlek mot Frankrike när Sverige ryckte till 20-14 med varierade uppspel från Isabelle Andersson och Sanna Pettersson som var säker i läget.
Josefine Hultberg-Dahlgren gjorde sig stor på avsluten och hade också del i ledningen med dugliga räddningar.
Försvaret var stabilt och uppfattade snabbt, ett par för stora luckor utsida två som Frankrike fick utdelning på de första minuterna var snart igenmurade av Elise Andersson och kollegorna.
Amanda Sjöstrand Hallman drog hela tiden på sig bevakning och öppnade ytor för distansskytte med fria kantspelare som alternativ.
Sen kom den betydligt obehagligare slutkvarten med utvisningar på kort tid när Frankrike redan knaprat in ett par bollar. Blågult tappade tråden, gick inte på mål på samma sätt även med ordinarie styrka och fick ge upp sitt övertag.
– Vi får tvåor mot oss, gör lite lätta missar och de äter ikapp. Sedan är vi med och leder också på slutet, vi hade lika gärna kunnat vinna, sade Harris.
Avsluten hamnade hos fel spelare, luckorna i försvaret var tillbaka men Sverige behöll makten över sitt öde fram till slutsekunderna.
Varje mål hade betydelse, matchens sista innebar 23 lika. Det hade behövts ett ordnat anfall när chansen uppenbarade sig med 15 sekunder kvar för att ändra på förutsättningarna.
Frankrike jublade över en poäng och gick vidare med plus två i målskillnad där Sverige fick ihop plus ett.
Därmed får U17-landslaget kliva in i placeringsmatcherna. Värdnationen Slovakien och Serbien står för motståndet tisdag och onsdag.
– Solen går upp imorgon också även fast vi spelade oavgjort. Vi laddar på ikväll, tränar bra imorgon och sedan ska vi gå för att bli nia, sade Niklas Harris.
FRANKRIKE–SVERIGE 23–23 (12–11)
Målskyttar, Frankrike: Pauletta Foppa 9, Soralie Moore 4, Emma Jacques 2, Laura Lasm 2, Julie Leblevec 2, Ilona di Rocco, Eva Jarrige, Marie Louis & Ninon Pora alla 1.
Sverige: Nina Dano 8 (4), Isabelle Andersson 6, Sanna Pettersson 5, Ebba Wallenberg 2, Amanda Sjöstrand Hallman 2,
Utvisningar, Frankrike: 4 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Allan Stokes & Brian Bartlett, Storbritannien.
U17-EM (grupp C) 13 augusti
Frankrike–Sverige 23–23
Rumänien–Tjeckien 27–27
SVERIGES MATCHER
10 augusti: Tjeckien, 23–19
11 augusti: Rumänien, 21–24
13 augusti: Frankrike, 23-23
13 augusti: Frankrike, 21–29
15 augusti: Slovakien (15.30, mellanrunda om plats 9-16)
16 augusti: Serbien (13.30, mellanrunda om plats 9-16)
18 augusti: Placeringsmatch
19 augusti: Placeringsmatch
Text: Fredrik Hasselgren