Nyheter

U-landslag / 5 augusti 2017

Sverige nära vändning

De svenska U19-tjejerna kämpade väl i placeringsmatchen mot Rumänien. En alldeles för dålig första halvlek satte tjejerna i en svår knipa, underläge 12-19. Scenförändringen var total i andra halvlek. Sverige spelade med fart och fläkt. Man var ytterst nära att komma ikapp och vända på steken. Rumänien höll med nöd näppe undan. Matchen slutade 32–30 (19–12).
– Det är deppigt just nu, mycket besvikelse kommenterade en nedstämd Erik Larholm.

• • •

Det svenska U19-landslaget spelade sin sista match i U19-EM i Slovenien. Efter en rad fina prestationer genom B-slutspelet var man nu framme vid matchen om niondeplats. Där mötte man Rumänien. Nu ville blågult ta chansen till revansch då Rumänien vann i gruppspelet efter en jämn match.
Den första halvleken började också jämnt. De båda lagen växlade mål med varandra i den målrika inledningen.
Rumänien skulle sedan visa sig vara snäppet vassare. Man paralyserade Sveriges offensiv och stack iväg i målprotokollet. Blågult var i uppförsbacke. Den första halvleken slutade 19–12 till Rumänien.
– Vi var katastrofala i försvarspelet under den första halvleken, sade Erik Larholm som delar på förbundskaptensjobbet med Ola Månsson.
I den andra halvleken fick Sverige matchen dit man ville. I defensiven fick man bra träff på rumänskorna och målvaktsspelet lyfte.
– Vi manade på i halvtid att vi skulle hitta arbetsmoralen. Det var inte särskilt mycket taktiksnack, berättade Erik Larholm efter matchen.
De svenska tjejerna fick även igång sitt kontringsspel och knappade in med enkla mål. Kantspelarna trampade gasen i bott fart så fort det svenska försvaret vunnit bollen. I mitten av halvleken var det match.
Avslutningen på matchen blev dramatisk. Rumänien var allt jämnt i ledning men bara med uddamålet vid 90 sekunder kvar. Sverige kom dock aldrig ikapp. Istället vann Rumänien matchen med knappa 32–30 (19–12). Som lag var Sverige klart bättre än Rumänien trots den svaga första halvleken. Men återigen klev supertalangen Sorina Maria Tirca fram. Hon gjorde 12 mål och vann i mångt och mycket denna matchen för Rumänien.
Detta betyder att Sverige slutar på tiondeplats i U19-EM.
Hur summerar du mästerskapet?
– Vi var inte tillräckligt förbereda inför matcherna i gruppspelet. Mästerskapstempot var för snabbt för vissa utav tjejerna. Men sedan spelade vi bättre och bättre. Spelarna växte för varje match och visade på en fin utveckling. Men självklart är vi missnöjda med vår placering. Vi var tvungna att vinna de första matcherna men det gjorde vi inte, sammanfattade Erik Larholm.
RUMÄNIEN–SVERIGE 32–30 (19–12)
Målskyttar, Rumänien: Sorina Maria Tirca 12, Alexandra Diana Badea 7, Daria Bucur 6, Andreea Tecar 3, Narcisa Elena Verde 2, Aura Teodora Popescu, Raluca Maria Petrus.
Sverige: Clara Lerby 5, Hannah Scheuer Larsson 4, Olivia Löfqvist 4, Victoria Larsson 3, Alexandra Lundström 3, Thea Stankewicz 3, Kristin Thorleifsdottir 3, Johanna Flygelholm 2, Julia Olsson 2, Vilma Matthijs-Holmberg.
Utvisningar, Rumänien: 3 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Daniel Krause Kjaer, Nicklas Mark Pedersen (DEN).
Text: Olof Thyrelius Ericson