Nyheter

U-landslag / 11 juli 2019

Sverige överkört i premiären i U19-EM

De svenska U19-damerna hade inget att sätta emot Norge när EM i ungerska Györ i dag inleddes. Norskorna vann matchen med hela 34–16.
– Vi deppar, bryter ihop och nu samlar vi kraft för morgonens match mot Rumänien, säger förbundskaptenen Joel Tulldahl.

• • •

Det blev ingen rolig EM-premiär för U19-landslaget. Liksom i Scandinavian Open Championship för knappt två veckor sedan var Norge för starkt, men den här gången tror siffrorna iväg än mer.
Redan efter 20 minuter skilde det tio bollar mellan lagen, i halvtid var differensen uppe i tolv mål och när matchen var slut hade norskorna gjort 18 mål fler.
– Vi startade matchen bra, både framåt och bakåt, men hade en period efter åtta, nio minuter när vi brände bra lägen och när de ryckte blev vi stressade och fick jaga. Vi spelade och presterade inte på det sättet vi ville, utan det var ängsligt med premiärnerver där vi blev för individuella i vårt spel, säger Joel Tulldahl som leder laget i EM efter att ordinarie förbundskaptenen Niklas Harris tvingats lämna återbud på grund av familjeskäl.
Finns det något ni ändå kan ta med er inför fortsättningen? 
– Ja, jag tycker att vi i perioder agerade som vi ville i försvaret, där vi spelade som ett lag. Och även framåt fanns det bra perioder, även om de förstås var alldeles för korta.
Redan i morgon finns det chans till revansch för de svenska damerna. Då står Rumänien för motståndet och förutsättningarna är tydliga.
– Vi behöver vinna återstående två matcher i gruppen om Norge går rent och det siktar vi på att göra, säger Tulldahl.
NORGE–SVERIGE 34–16 (21–9)
Norge: Christine Karlsen Alver 10, Live Rushfeldt Deila 5, Rikke Øyerhamn 4, Henrikke Hauge Kjølholdt 4, Ann Cecilie Høgseth 2, Marte Juuhl Svensson 2, Kaja Haugseng 2, Tuva Ulsaker Høve 2, Marthine Svendsberget 2, Lorin Sendi.
Sverige: Maja Fredén 4, Amanda Sjöstrand Hallman 3, Elma Örtemark 2, Isabelle Andersson 2, Jackie Moreno 2, Cajsa Sällström 2, Lina Cardell.
Utvisningar, Norge: 6 x 2 min. Sverige: 7 x 2 min.
Domare: Svavar Petursson & Sigurdur Trastarsson, Island.
Publik: 150 (Audi Györ Arena).
U19-EM I GYÖR, UNGERN
Grupp D:
11 juli:
Norge–Sverige 33–16
Rumänien–Portugal (16.15)
12 juli:
Portugal–Norge (14-30)
Sverige–Rumänien (16.30)
14 juli:
Norge–Rumänien (14.30)
Sverige–Portugal (16.30)
16–17 juli: Huvudrunda
19 juli: Semifinaler och placeringsmatcher (9–16)
20 juli: Placeringsmatcher (9–16)
21 juli: Final, bronsmatch och placeringsmatcher (5–8)
Matcher, tabeller och resultat
Livestreaming
Text: Daniel Vandor
Foto: EHF