Nyheter

U-landslag / 11 maj 2017

Tomas Axnér förbundskapten för pojkar 02/03

Svenska Handbollförbundet kan idag presentera Tomas Axnér som den nya förbundskaptenen för pojkar födda 02/03. Årskullens första landskamp kommer spelas år 2019 och redan i helgen kommer han befinna sig i Malmö under USM-finalerna för att kolla på spelare.
– Det känns väldigt kul och inspirerande att få möjligheten av förbundet att följa en ny kull spelare, på en förhoppningsvis spännande och framgångsrik resa, säger Axnér.

• • •

Tomas Axnér är ett välbekant namn för de flesta i handbollsverige, de flesta har sett honom i expertpanelerna i TV4 Sport och som tränare för Lugis herrar i Handbollsligan, där han varit tränare sedan 2012, med undantag för säsongen 2014/15. Nu ska han ta sig an ett nytt uppdrag som förbundskapten, en helt ny roll som skiljer sig en aning från ett vanligt tränaruppdrag.
– Jag kommer redan nu under USM-helgen att börja titta på de spelare som medverkar där. Sedan kommer det fler turneringar i sommar, samt SverigeCupen i november. Jag kommer även ha en dialog med de tränare som jobbar regionalt med de här årgångarna. Sedan rullar det på med riksläger 2018 och det här landslaget kommer som det ser ut nu att spela sina första landskamper i juni 2019, säger Axnér.
För Tomas handlar det om att försöka hitta ”rätt karaktär” hos spelarna och tekniken är inte det viktigaste i första skedet, då spelarna fortfarande är unga och i utvecklingsfas.
– Jag vill inte låsa in mig i att titta enbart på hur högt någon hoppar eller hur hårt de skjuter, jag letar lika mycket efter rätt karaktär hos spelarna. Jag kommer ha en bred infallsvinkel, men det är klart att de som sticker ut både spelmässigt, individuellt och med en fin attityd kommer få en notering i mina anteckningar. Tanken är också att vi på längre sikt ska få fram spelare som ska kunna konkurrera om platser i ett framtida A-landslag och då gäller det även att försöka sia om hur bra en viss spelare kan bli sett ur ett längre perspektiv, säger Axnér.
Tomas har en lång erfarenhet som handbollspelare, där han spelat för både H43 Lund och Lugi HF i elitserien samt spelat flertalet säsonger i Tyskland, men han har även tränarerfarenheter från H43 Lund och Lugi HF.
– Alla erfarenheter är viktiga och har format mig till den ledare jag är i dag. Detta uppdraget kommer att berika mig ytterligare. Jag gillar att jobba med unga spelare och erfarenheterna därifrån kommer bli viktiga i den här rollen. Jag kommer fortsätta vara huvudtränare för Lugis herrar, men det finns såklart även utrymme för det här uppdraget, avslutar Axnér.
Text: Sanna Nilsson
Foto: Bildbyrån