Nyheter

U-landslag / 24 november 2019

Triumf i grannmötet med Norge

Sverige avslutade helgen i norska Hønefoss med flaggan i topp. Grannmötet med Norge slutade 26–23 i blågul favör. Segern innebär att Sverige vinner Scandiberico Tournament på inbördes möten.

– Jag är otroligt nöjd över hur spelarna uppträdde idag, kommenterade förbundskapten Patrik Svarvén.

Det var upplagt för en ren final på söndagsförmiddagen när värdlandet Norge och Sveriges ställdes mot varandra. Medan Sverige förlorade premiären mot Portugal hade norskorna gått rent under helgen.

Den första halvleken slutade 13–12 till Norge. Förbundskapten Patrik Svarvén var trots underläge i paus nöjd med spelet i inledningen.

– Vi började bra och fick ordentlig träff på dem bakåt. Vi var väl förberedda och tjejerna gjorde det vi hade bestämt.

Lagen följdes fortsättningsvis åt i målprotokollet under andra halvlek. 17–17 efter 40 minuter blev en stund senare 21–21.

Med endast tre minuter kvar stod Sverige för ett trendbrott och skaffade sig en tvåmålsledning. När Clara Bergsten sedan utökade till 26–23 var saken klar. Sverige gick segrandes och vann dessutom hela Scandiberico Tournament genom inbördes möten.

– Det var oerhört skönt såklart med seger. Det är alltid kul att vinna men att slå Norge i Norge är speciellt. Vi hade bra fart och fick träff i vårt försvarsspel. Många spelare tog ett stort ansvar och gjorde det där lilla extra som behövdes. Jag är otroligt nöjd över hur tjejerna uppträdde idag, med tanke på att det började lite knackigt mot Portugal i fredags, berättade Svarvén.

Kungälvs HK-spelaren Charité Mumbongo var påtagligt nöjd efter slutsignal.

– Det var jätteroligt att vinna, det var den här matchen man hade väntat på. Det var jämnt hela vägen men vi hade bra attityd och fortsatte att kriga. Det var vårt försvarsspel tycker jag som gjorde att vi vann. Vi hjälpte varandra och tog smällarna, berättade fyramålsskytten och fortsatte:

– Det känns skönt att vi kan ta upp nivån när det väl behövs, avslutade Mumbongo syftandes på fredagens svaga insats mot Portugal.

Förbundskapten Patrik Svarvén, hur vill du summera helgen?

– Jag är väldigt nöjd med hela helgen, även om jag är klart missnöjd med resultatet i första matchen. Vi grävde inte ner oss i det utan tjejerna bet ihop och höjde sig när det gällde. Det är jag väldigt nöjd med, och det visar vilken fin grupp det här är. De är professionella och riktigt duktiga på att jobba som grupp, avslutade Svarvén som även berömde Sofia Delac och Charité för dagens insats, tillsammans med mittförsvaret.

NORGE–SVERIGE 23–26 (13–12)
Norge: Sanne Løkka Hagen 5, Mina Pauline Gregersen 4, Selma Helén Henriksen 3, ikke Midtfjeld 3, Sara Helena Benterud 2, Maria Bergslien Gald 2, Maja Furu Sæteren 2, Maren Eriksson Langø, Sofie Winther Hansen.
Sverige: Sofia Delac 6, Charité Mumbongo 4, Tyra Axnér 4, Vanja Andersson 2, Jennifer Johansson 2, Clara Bergsten 2, Thea Blomst 2, Ofelia Shoai Hallberg 2, Elsa Åsberg, Kaja Stojilkovic.
Utvisningar, Norge: 2 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Marte Marie Varlo & Jovana Dasic.

SPELSCHEMA & RESULTAT
22 november
Portugal – Sverige 25–14

Norge – Spanien 30–16
23 november
Spanien – Sverige 15–27

Norge – Portugal 27–19
24 november:
Portugal – Spanien 18–24
Norge – Sverige 23–26
Matcherna spelas i Hønefoss, Norge

TRUPPEN TILL SCANDIBERICO TOURNAMENT
Målvakter:
Hanna Popaja, Lugi HF, 17 U-landskamper/0 mål
Ellen Dahlström, Huddinge HK, debutant
Vänstersex: 
Jennifer Johansson, Kärra HF, 13/23
Elsa Åsberg, Haslum HK, 17/35
Mittsex: 
Thea Blomst, IK Sävehof, 16/31
Ofelia Shoai Hallberg, H43 Lund, 7/10
Högersex: 
Clara Bergsten, Skånela IF, debutant
Maria Larsen Huddinge HK, debutant
Vänsternio: 
Tyra Axner, Lugi HF, 14/48
Hanna Wedenby, BK Heid, 17/33
Charité Mumbongo, Kungälvs HK, 17/39
Mittnio: 
Kaja Stojilkovic, Skuru IK, 15/40
Vanja Andersson, Kärra HF, 9/16
Elin Åkesson, Kungsängen SK, debutant
Högernio:
Sofia Delac, Eskilstuna Guif, debutant
Matilda Hjälmedala, Kärra HF, debutant
Matcherna sänds på Solidsport.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Patrik Svarvén