Nyheter

U-landslag / 7 augusti 2018

Tuff inledning på VM för U18-damerna

Det blev en motig första dag på VM för U18-damerna. Efter resestrul som innebar sen ankomst till Polen, blev det förlust mot Ungern med 24–29.

• • •

Det kunde onekligen börjat bättre för de svenska U18-damerna, som anlände vid hotellet först tre på natten och 13 timmar senare hade match mot Ungern.
En match man till slut fick ge sig i trots en tapper sista kraftansträngning.
– Det är det klart bästa laget vi mött under min tid som förbundskapten i alla fall. Dom hade tre spelare med sig från Györ i Champions League och sett till förutsättningarna står vi upp väldigt bra. Vi lär oss av den här matchen, speciellt när vi är lite naiva i vissa sekvenser. Då blir det snabbt 0–3 eller 1–4 i baken, säger Niklas Harris.
– Sedan står vi upp bra mot slutet och kommer in i matchen igen, där är vi jäkligt fysiska och jag är både glad och tacksam för det. Det är ett långt mästerskap och vi kommer ha nytta av den här insatsen, även om förlusten är sur såklart.
Första halvlek präglades av många tekniska fel i det svenska lägret, missar som Ungern inte var sena att kontra in till sin fördel.
Niklas Harris tog sin första timeout för dagen efter 14–10 till Ungern och Sverige hann snygga till siffrorna till tre måls underläge, 12–15, i paus.
En blytung start på andra halvlek, efter fyra minuter var Ungern uppe i 19–13, tvingade Harris till ny timeout men luckan hade blivit för stor.
Svenskorna gjorde ett sista försök att rädda en poäng under matchens sista åtta minuter, och man var onekligen på gång efter Jackie Morenos kontringsmål till 27–23 med fyra minuter kvar.
Ungern tog i det läget en timeout, samlade sig och bankade in 28–24 i Josefine Hultberg-Dahlgrens ena kryss, vilket definitivt avgjorde matchen.
– Vi är bara tre mål ifrån och får fin träff med sju mot sex framåt och 5-1-försvar. Vi sätter rejäl press på VM-favoriterna där och det är jag nöjd med, säger Niklas Harris.
Märktes den struliga resan tycker du?
– Ibland kunde energinivån gå neråt lite grann, under vissa sekvenser var vi passiva i försvaret och från bänken. Men sett ur det perspektiv är jag jävligt nöjd med hur vi genomför matchen, helt enligt det vi pratat om.
Isabelle Andersson kämpade och slet matchen igenom, precis som övriga i laget.
– Det har varit mycket på kort tid och vi gör det förhållandevis bra trots allt, även om vi stundtals inte är med i alla lägen. Det är ett jättebra lag vi möter och vi är nära att få med oss ett kryss mot dom i slutet, där handlar det om små marginaler.
Kan man se positivt på det här trots förlusten?
– Jo men det är klart det känns bra att vi är där, trots att vi inte kommer upp i vår bästa nivå. På topp hade vi kanske slagit Ungern.
Det ska bli skönt med lite sömn nu va?
– Haha, nu vill man hem och sova ut lite.
UNGERN-SVERIGE 24–29 (12–15)
Ungern: Tamara Pal 8, Csenge Kuczora 4, Petra Vamos 4, Kira Banfai 3, Natalie Schatzl 3, Anna Albek 2, Armilla Simon 2, Fanni Szilovics 1, Nikolett Toth 1, Panna Borgyos 1.
Sverige: Nina Dano 4, Isabella Andersson 4, Ebba Wallenberg 3, Tova Alm 2, Wilma Schelin 2, Lina Cardell 2, Jackie Moreno 2, Amanda Sjöstrand Hallman 2, Emma Wahlström 1, Cornelia Dahlström 1, Kajsa Dahlberg 1.
Utvisningar, Ungern: 3 x 2 minuter. Sverige: 4 x 2 minuter.
Publik: 200 (Hall Legionow).
SÅ FÖLJER DU U18-LANDSLAGET UNDER VM
• Samtliga matcher livestreamas på IHF.info samt på arrangörens hemsida.
• Referat med matchfakta och tränar- och spelarkommentarer publiceras på Handbollslandslaget.se kort efter matcherna.
• Bakom kulisserna-bilder publiceras löpande på Instagram.com/handbollslandslaget.
U18-VM I POLEN 7–19 AUGUSTI, GRUPP B
7 augusti: 
Danmark–Kroatien 29–21 (18–13)
Ungern–Sverige 29–24 (15–12)
Egypten–Chile 12–23 (6–10)
8 augusti: 
Sverige–Danmark (16.00)
Chile–Ungern (18.00)
Kroatien–Egypten (20.00)
10 augusti: 
Ungern–Kroatien (10.00)
Danmark–Egypten (12.00)
Sverige–Chile (14.00)
11 augusti: 
Danmark–Chile (16.00)
Egypten–Ungern (18.00)
Kroatien–Sverige (20.00)
13 augusti: 
Chile–Kroatien (10.00)
Egypten–Sverige (12.00)
Ungern–Danmark (14.00)
Livestreaming via IHF.info och arrangören.
ÖVRIGA GRUPPER
Grupp A: Brasilien, Angola, Slovakien, Tyskland, Rumänien, Polen
Grupp C: Kina, Nederländerna, Argentina, Norge, Ryssland, Japan
Grupp D: Tunisien, Kazakstan, Montenegro, Sydkorea, Frankrike, Spanien
Text: Marcus Löfström
Foto: IHF