Nyheter

U-landslag / 10 augusti 2021

U17-damerna nådde inte ikapp Schweiz

På tisdagseftermiddagen gick de svenska U17-damerna in i europamästerskapets andra fas där Schweiz stod för det inledande motståndet. Innan paus ryckte schweiziskorna åt sig en sexmålsledning och de vann slutligen matchen med 34–30.

Efter den missade huvudrundan handlar fortsättningen av U17-EM i Montenegro om att försöka nå niondeplatsen. Första hindret på det uppdraget var Schweiz, som trots två segrar i det inledande gruppspelet ändå hamnade utanför kampen om turneringens topplaceringar.

Till matcharenan anlände Sverige med en något decimerad trupp sedan magsjuka spridit sig på hotellet där det svenska U17-landslaget och flera av de andra deltagande lagen bor. Trots avsaknaden av vissa spelare började matchen relativt jämnt där Blågult inte låg mer än två-tre bollar bakom motståndarna och tjugo minuter in stod lagen lika på tolv gjorda mål sedan högersexan Natalie Hübbert ordnat den blågula kvitteringen. Innan halvtidssignalen skulle schweiziskorna dock jobba sig till ett större övertag där resultattavlan i Podgorica visade 19–13 när spelarna vandrade tillbaka mot omklädningsrummen.

– De fick momentum och utnyttjade det. Vi gjorde något tekniskt fel, de fick några lätta kontringar och då tappade vi hoppet där litegrann, sade assisterande förbundskapten Linus Ekman om halvlekens slutskede.

Sverige samlade sig ändå och kom ut med ny energi till andra. När Elise Lönnegren gjorde mål i halvlekens första anfall påbörjades ett försök att hämta ifatt motståndarnas försprång. Det följdes dessutom upp med två ytterligare reduceringar, vilket gjorde att ställningen sedan stabiliserades vid ett tremålsunderläge.

Istället för att nå hela vägen jämsides, ökade distansen mot slutet av matchen ännu en gång och slutresultatet skrevs till 34–30.

– Det var en annorlunda uppladdning med mycket oklarheter och det har varit väldigt speciellt på hotellet. Det är dock inget vi ska skylla på och jag tycker ändå att vi krigade på utifrån de förutsättningar vi hade. Vi räckte helt enkelt inte riktigt till och om det var orken eller yttre orsaker som påverkade vet jag inte riktigt.

Hur situationen kring magsjukan kommer påverka förutsättningarna inför onsdagens möte med Österrike är i skrivande stund oklart. Desto tydligare är de sportsliga premisserna.

– Nu är det bara seger som gäller. Torskar vi den så är vi borta från att spela om niondeplatsen, konstaterade Ekman.

SCHWEIZ–SVERIGE 34–30 (19–13)
Schweiz: Mia Emmenegger 14, Emma Bächtiger 8, Nora Snedkerud 3, Alessia Riner 3, Nuria Bucher 2, Jessica Müller, Clairebel Coker, Sara Zaetta, Yara Mosimann.
Sverige: Elise Lönnegren 6, Emma Mihailovic 6, Thea Kylberg 4, Stella Huselius 4, Natalie Hübbert 3, Alice Salmi 3, Ellie Hammarström 2, Perla Rainey Malmberg 2.
Utvisningar, Schweiz: 3 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Domare: Marko Sekulic & Vladimir Jovandic, Serbien.
Publik: 100 (Verde Complex, Podgorica, Montenegro).

U17-EM, DAMER, GRUPP B

5 augusti:
Sverige–Slovenien 21–18
Ryssland–Kroatien 37–23
6 augusti:
Kroatien–Sverige 33–27
Slovenien–Ryssland 23–35
8 augusti:
Sverige–Ryssland 28–34
Slovenien–Kroatien 25–32
Tabell:
1) Ryssland, 6 poäng, +32
2) Kroatien, 4 poäng, –1
3) Sverige, 2 poäng, –9
4) Slovenien, 0 poäng, –22

U17-EM, DAMER, GRUPP III

10 augusti:
Österrike–Slovenien 17–28
Schweiz–Sverige 34–30
11 augusti:
(14:00) Slovenien–Schweiz
(16:00) Sverige–Österrike
Tabell:
1) Schweiz, 4 poäng, +15
2) Sverige, 2 poäng, –1
3) Slovenien, 2 poäng, +8
4) Österrike, 0 poäng, –22

Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF