Nyheter

U-landslag / 11 augusti 2017

U17: Surt tapp i slutminuterna

Första 35 minuterna gick lekande lätt. För lätt? När fem måls ledning snabbt försvann fick Sverige ett rejält test av Rumänien, dessutom en uppvisning i mod och mental medgång som slutade med tre bollars förlust.

• • •

– Det är så handboll är. Rumänien är ett av de bästa lagen i Europa och jag tycker vi står upp och skapar chanser ända till slutet, sade Niklas Harris.

Fram till 15-10 i av det nya landslagets andra mästerskapsmatch var allt frid och fröjd.
Högernian Malin Sandberg presenterade sig målmässigt i turneringen, först med ett genombrott och sedan från strafflinjen. På den vägen var det, Sverige stressade motståndet till enkla misstag och svarade med en hög nivå när spelet vände.
Hela mästerskapet från match till match med träningar och uppladdning är en läroprocess för de allra nyaste landslagsspelarna.
Samtidigt kan övriga handbolls-Sverige få se en del av framtiden i aktion.
Utöver nära och kära på plats i östra Slovakien har också den neutrala publiken fått lära sig Isabelle Anderssons skottrörelse med precision och schvung i handleden, både i uppställt spel och i andrafaskontringar i två matcher.
Cornelia Hermansson hanterade sin uppgift mellan stolparna mot Rumänien utmärkt, små rörelser men positionssäker oavsett var avsluten kom ifrån och med en bra blick för spelet.
Efter första halvleken ståtade hon med en räddningsprocent på över 50 och förklarade en hel del av sex måls ledning, 14-8.
– Matchens lirare för oss, kanske inte så spektakulära räddningar, men hon tar mycket skott.
– Jag är stolt över att vi spelar väldigt bra handboll trots att vi bara har spelat fem landskamper, sade Harris när hela bilden var klar.
Det verkliga testet kom först, men plötsligt, med en spelare mindre på planen. Två anfall i sex mot sex slutade med lobb i öppet mål för Rumänien som fortsatte och snabbt såg 14-15 på tavlan.
– De får fruktansvärd träff, fortsatte förbundskaptenen.
Trots Isabelle Anderssons mod och Nina Danos offervilja var matchen plötsligt helt jämn, 18-18.
En utmaning i spelarnas huvuden kom till och lösningen stillastående försvar som blev stillastående när Rumänien fick upp ångan och anfall som körde fast betydligt oftare än tidigare kom aldrig på riktigt.
– Det blir en mental kamp, jobbigt för oss när de kommer ikapp.
Trots det hade Sverige chansen långt in i matchen och blev aldrig uträknat förrän helt på slutet.
– Vi bromsar upp det, leder med en boll och skapar mycket. När det står och väger bränner vi tre klockrena lägen.
Rumänien, som säkrade slutspelsplatsen med sin fina forcering drog isär och hittade rätt både från linjen och kanten och punkterade allt med ännu ett avslut i öppet mål.
Sverige förlorade andra halvlek med 7-16 och får göra upp med Frankrike om den andra platsen vidare till huvudrundan. Söndag 13.30 spelas den avgörande matchen i Michalovce.
– En direktfinal och vi har spelat oss till den chansen genom att vinna igår (läs i torsdags, mot Tjeckien), sade Niklas Harris.
 
RUMÄNIEN–SVERIGE 24–21 (8–14)
Målskyttar, Rumänien: Andreea Christina Popa 9, Monica Alexandra Barabas 7, Andreea Rabeca Tarsoaga 2, Iuliana Daniela Marin, Isabela Dragnea, Marina Ilie, Andra Liviana Moroianu alla 1.
Sverige: Isabelle Andersson 6, Ebba Wallenberg 4, Sanna Pettersson 3, Malin Sandberg 3 (1), Nina Dano 3 (1), Moa Boqvist & Cornelia Dahlström båda 1.
Utvisningar, Rumänien:3 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Marina Duplii & Olena Kaverina, Ukraina.
U17-EM (grupp C) 11 augusti
Tjeckien–Frankrike 19–24
Rumänien–Sverige 24–21