Nyheter

U-landslag / 28 juli 2018

U18-damerna föll med fem mot Norge

Svensk ledning två gånger tidigt – annars var det Norge som hade greppet hela matchen när U18-landslagen möttes i Scandinavian Open Championship i Märsta i dag. Norge vann med 24–19 efter 12–10 i halvtid.

• • •

I går föll Sverige snöpligt mot Sydkorea efter att ha tappat ledningen i slutskedet i matchen och släppt in det avgörande målet med bara sekunder kvar. I dag blev det en klarare förlust mot grannlandet Norge.
Sverige ledde matchen med 2–1 och 3–2, men sedan tog norskorna över kommandot och ryckte ifrån till en femmålsledning, 11– innan Sverige kunde putsa siffrorna före halvtidsvilan där underläget bara var två mål.
Närmare än så kom Sverige dock inte i den andra halvleken. Norge visade att de är mer samspelta och utnyttjade de svenska missarna.
– Det är en rättvis förlust, de har en bättre helhetsuppställning och det syns att de varit samlade mycket mer och spelat flera matcher under våren. De är mer konsekventa i sitt spel. Vi spelade vår senaste match i november och har åtta nya spelare sedan dess. Hälften i vår trupp är dessutom 01:or och har inte spelat seniorhandboll tidigare, säger förbundskaptenen Niklas Harris.
– Vi är lite naiva på banan, men var ändå nära att komma ifatt ett par gånger. Vi testade både punkt och sju mot sex-spel och kom till bra lägen, men missade där och blev straffade direkt. Vi körde runt på hela lagen, men håller inte hela vägen mot ett sådant här topp fem-lag i världen.
Två 01:or, som i går spelade sina första landskamper, delade på målvaktssysslan i dag: Wilma Lundahl som i sommar bytt OV Helsingborg mot Eslövs IK och HK Aranäs Tilda Espling-Ek. Lundahl spelade första halvleken, Espling-Ek den andra.
– All speltid är bra för erfarenheten, sedan är det förstås alltid surt efter en förlust. Men med tanke på att vi bara haft tre träningar tillsammans tycker jag att vi har haft ett bra samarbete med försvaret och det är två tuffa motståndare vi mött. Jag tycker ändå att vi gjorde en bra match, säger Espling-Ek.
SVERIGE–NORGE 19–24 (10–12)
Sverige: Isabelle Andersson 8, Nina Dano 4, Amanda Sjöstrand Hallman 2, Kajsa Dahlberg 2, Lina Cardell, Cornelia Dahlström, Zandra Jarvin.
Norge: Thale Rushfeldt Deila 5, Mia Svele 4, Live Rushfeldt Deila 4, Henrikke Hauge Kjølholdt 4, Tiril Solumsmoen Mørch 3, Rikke Øyerhamn 2, Marte Siren Figenschau 2.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Norge: 2 x 2 min.
SCANDINAVIAN OPEN (U18)
27 juli: 
Norge–Danmark 19–19
Sverige–Sydkorea 23–24
28 juli: 
Danmark–Sydkorea 30–31
Sverige–Norge 19–24
29 juli: 
Sydkorea–Norge (11.00)
Sverige–Danmark (13.00)
Svenska truppen
Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg-Mattisson