Nyheter

U-landslag / 24 februari 2020

U18-damernas trupp till SOC uttagen

I slutet av mars ställs damernas U18-landslag mot Norge, Danmark och Ungern – här presenterar förbundskaptenen Patrik Svarvén den svenska truppen. 

I somras spelade de svenska damerna födda 2002 och 2003 sitt första mästerskap, U17-EM, och det blev då ett svenskt silver. I augusti är det dags för VM-debut, även om det är oklart var mästerskapet ska spelas. På grund av Coronaviruset står det klart att det flyttas från Kina och vid en IHF-kongress på torsdag ska ny arrangör presenteras.

I VM-förberedelserna ingår Scandinavian Open Championship (SOC) i Langhus, strax söder om Oslo, 27–29 mars. Och det är tufft motstånd som Sverige ställs mot: Norge, Danmark och europamästaren Ungern.

– Ungern är förmodligen det bästa laget i världen och de ska fortfarande aldrig ha förlorat en match. Ett oerhört samspelt lag med många skickliga individer som vi mötte två gånger i EM i fjol, både i gruppspelet och i finalen, och förlorade mot båda gångerna. Så vi är revanschsugna, säger förbundskaptenen Patrik Svarvén.

– Samtidigt är not Norge revanschsuget på oss efter att vi slog dem i november. Det brukar vara jämna matcher med dem. Danmark har vi ännu inte mött, men det är också ett bra lag.

16 spelare är uttagna, där det finns en mix mellan spelare som varit med de flesta landskamper, en trio som varit med under en turnering och fyra stycken som nu får spela sina första landskamper.

– Jag tycker att vi har tagit ut en bra trupp, jag känner mig nöjd med den. Vi har inte haft en enda träningsdag sen EM i somras så det är svårt att ta ut så många nya och hinna träna ihop sig. Många här känner redan varandra och de rutinerade får hjälpa till att matcha in de med mindre rutin, säger Svarvén.

SVERIGES TRUPP TILL SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP

Målvakter:
Mona Saffari, Kärra HF, 13 U-landskamper/0 mål
Tyra Schjött, Eskilstuna Guif, debutant
Vänstersex: 
Elsa Åsberg, Haslum IL, 21/45
Svea Lind, VästeråsIrsta HF, debutant
Mittsex: 
Thea Blomst, IK Sävehof, 20/38
Ofelia Shoai Hallberg, H43 Lund, 10/13
Högersex: 
Johanna Östblom, GF Kroppskultur, 15/14
Clara Pettersson Bergsten, Skånela IF, 3/6
Vänsternio: 
Charité Mumbongo, Kungälvs HK, 21/44
Tyra Axnér, Lugi HF, 18/60,
Emma Nuhanovic, H43 Lund, debutant
Mittnio: 
Vanja Andersson, Kärra HF, 13/19
Elin Åkesson, Kungsängen SK, 3/1
Maja Gränsfelt, IK Sävehof, debutant
Högernio: 
Nina Koppang, IK Sävehof, 15/47
Sofia Delac, Eskilstuna Guif, 3/10

SCANDIBERICO TOURNAMENT

27 mars: Ungern–Danmark (17.00), Norge–Sverige (19.00)
28 mars: Danmark–Sverige (13.00), Norge–Ungern (15.00)
29 mars: Sverige–Ungern (10.00), Norge–Danmark (12.00)
Matcherna spelas i Stil Arena i Langhus, Norge

Text: Daniel Vandor
Foto: EHF