Nyheter

U-landslag / 30 juni 2019

U19-damerna avslutade SOC med seger

EM-genrepet är spelat – och det blev seger för Sverige mot Rumänien när Scandinavian Open Championship avslutades i norska Hamar i dag.
– Jätteviktigt att få med oss den här segern inför EM, säger målvakten Josefin Hultberg Dahlgren som fick pris som Sveriges bästa spelare i 21–18-segern.

• • •

Efter förluster mot Danmark och Norge blev det i dag seger för Niklas Harris U19-damer. För motståndet i avslutningsmatchen i Hamar stod fjolårets VM-åttondelsfinalmotståndare Rumänien.
Då var Rumänien favorit i egenskap av obesegrad gruppsegrare medan Sverige tog tig till åttondelen som fyra i sin grupp, men Sverige gick och vann matchen och tog sig sedan till semifinal.
I dag inledde rumänskorna bäst och hade kommandot den första kvarten, men när Sverige låg under med 5–7 gav en timeout från Harris önskad effekt. Tre raka mål, och efter ett rumänskt mål kom tre nya svenska. De sista 13 minuterna av den först halvleken vann Sverige med 6–1 och gick till halvtidsvila med 11–8.
– Ändå brände vi både frilägen och straffar i den perioden, men vi har en väldigt hög högstanivå och i dag föll vi inte ner i djupa dalar. Vi fick väldigt bra träff över hela banan och jag är nöjd med helheten, säger förbundskaptenen Niklas Harris.
Rumänien inledde även den andra halvleken bäst och kvitterade snabbt, men Sverige var sedan starkast och hade en trygg ledning när det skulle avgöras.
– Vi har många nya spelare som ska spelas in och vi har jobbat hårt för att få det att fungera. I dag hade vi suveränt försvarsspel och släppte bara in 18 mål, säger Harris som hann blev orolig när Isabelle Andersson (bilden) blev dragen i armen av rumänska stjärnan Andrea Popa.
– Men det gick bra för Isabelle och vi vann även den sista kvarten när båda lagen spelade utan sin bästa spelare.
I den svenska kassen fanns Josefine Hultberg Dahlgren som var Sveriges bästa spelare i dag.
– Det var kul att spela i dag. Första matchen gick det inte så bra, i går gjorde vi en bättre match och i dag kämpade vi verkligen tillsammans. Vi spelade med mycket tålamod i anfallsspelet och gjorde jobbet bakåt. Då fick vi räddningar och enkla mål, säger hon.
Laget åker nu hem och samlas igen den 10 juli, dagen före EM-premiären mot Norge i ungerska Györ. Den 12 juli möts sedan Sverige och Rumänien igen.
– Det ska bli jättekul att spela EM och se hur det går för oss. För två år sedan slutade vi nia, sen blev vi fyra i VM förra året. Vi har en rolig grupp där vi möter Norge och Rumänien igen och det var skönt att få med oss en bra match inför mästerskapet, säger Hultberg Dahlgren.
SVERIGE–RUMÄNIEN 21–18 (11–8)
Sverige:
Maja Fredén 6, Elma Örtemark 4, Malin Sandberg 3, Louise Rundcrantz 2, Lina Cardell 2, Isabelle Andersson 2, Jackie Moreno 2.
Rumänien: Andrea Moroianu 3, Patricia Moraru 3, Roberta Stamin 2, Andrea Popa 2, Monica Barbas 2, Ioana Balaceanu, Denisa Valcan, Stefania Jipa, Sarah Darie, Miruna Pica, Alexandra Vrabie.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Rumänien: 4 x 2 min + 1 rött kort.
Domare: Tim-Nicolai Fjellvang & Christoffer Fjeldskår, Norge.
Publik: – (Boligpartner Arena, Hamar, Norge).
SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP I HAMAR, NORGE
28 juni:
Danmark–Sverige 33–19
Norge–Rumänien 33–22
29 juni: 
Rumänien–Danmark 25–29
Norge–Sverige 37–28
30 juni: 
Sverige–Rumänien 21–18
Norge–Danmark (12.00)
Tabell:
1) Norge, 4 p, +20
2) Danmark, 4 p, +18
3) Sverige, 2 p, –20
4) Rumänien, 0 p, –18
Text: Daniel Vandor
Foto: IHF