Nyheter

U-landslag / 9 juli 2023

U19-damerna klara för huvudrundan

Som ett obesegrat lag avancerar Sveriges U19-landslag till europamästerskapets huvudrunda. I tur och ordning blev det vinst mot Kroatien, Schweiz och Nederländerna i gruppspelet.

– Den här gruppen spelare har gått ihop på ett fantastiskt sätt på kort tid, sade förbundskapten Jesper Östlund efter den tredje segern.

De svenska U19-damerna visade ingen tvekan i torsdagens EM-premiär. Genom att göra mer än dubbelt så många mål som motståndarna, Kroatien, var de två poängen kassaskåpssäkra med hela 34–16 som slutresultat. 

– Den var superviktig! Första matchen var helt brutal av oss och jag trodde inte att det skulle gå så lätt att vi skulle vinna den matchen med 18 mål. Där fick vi en fullträff på precis allt. Kroatien har sedan dess hängt med bättre mot de andra lagen i gruppen, berättade Jesper Östlund.

Mot ett bollskickligt Schweiz i omgång två blev det jämnare, men Sverige lyckades vinna även den matchen som slutade 35–31.

På söndagen var det sedan dags att avsluta gruppspelet. Nederländerna, med bland andra Per Johansson i ledarstaben, stod för motståndet.

– Det var den tuffaste matchen och det tuffaste motståndet för oss. De åkte på en rätt överraskande förlust i första matchen mot Schweiz, så den här sista matchen gällde precis allt och det blev en riktig holmgång.

I paus var det blågult underläge med en boll och ett matchavgörande skulle dröja till slutminuterna. Då satte Moa Wallin spiken i kistan från sju meter innan Tindra Möller Holmén fastställde resultatet till 27–24.

– Den stora anledningen till att vi vann var att vi har ett fantastiskt försvarsspel på den här nivån. Inte många lag är bättre än oss där. Vi har två olika försvarssätt som vi kan variera mellan och där har vi fått bra träff.

Tre vinster till trots så finns det förbättringspotential och chans att fortsätta växa in i turneringen som nu går in i huvudrundan.

– Vi missade flera straffar i dag, så det är något vi måste göra bättre. 6–5-spelet är en annan sak som vi har kämpat med i alla tre matcher. Vi har inte haft så mycket träningstider där vi har kunnat jobba på justeringar, men vi experimenterar lite med den biten, konstaterade förbundskaptenen med blicken framåt.

Tisdag och onsdag är kommande speldagar för det svenska U19-landslaget i Rumänien. Exakt motstånd är inte bekräftat i skrivande stund, men det är de två lag som placerar sig överst i Grupp B med Tyskland, Portugal, Rumänien och Island som väntar för Sverige.

SVERIGES MATCHER I U19-EM

GRUPPSPEL:
Kroatien–Sverige 16–34 (10–15)
Svenska målskyttar: Sara Smedberg 5, Emma Mihailovic 5, Stina Wiksfors 5, Ida Landberg 4, Moa Wallin 4, Stella Huselius 3, Alva Hopstadius 2, Felicia Granat 2, Thea Kylberg 2, Ebba Leo 1, Vilma Hoveklint 1.
Sverige–Schweiz 35–31 (19–17)
Svenska målskyttar: Felicia Granat 9, Stella Huselius 6, Emma Mihailovic 5, Thea Kylberg 5, Stina Wiksfors 5, Ida Landberg 3, Ellie Hammarström 1, Moa Wallin 1.
Sverige–Nederländerna 27–24 (11–12)
Svenska målskyttar: Stina Wiksfors 7, Emma Mihailovic 4, Stella Huselius 3, Sara Smedberg 3, Thea Kylberg 3, Tindra Möller Holmén 3, Moa Wallin 3, Felicia Granat 1.
Tabell: 1) Sverige, 6 poäng  //  2) Schweiz, 4 poäng  //  3) Nederländerna, 2 poäng  //  4) Kroatien, 0 poäng.

Text: Erik Malmqvist